Дослідження особливостей використання технологій психологічного впливу в рекламі - Райко, Діана Валеріївна; Атаманюкова, Олександра Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Через стрімку зміну та формування нової системі цінностей, норм та стереотипів поведінки, в галузях маркетингу та комунікацій зі споживачем постає необхідність використання нових та класичних методів психологічного впливу на споживача у рекламній діяльності. У роботі проведено дослідження теоретичного підґрунтя реклами з маркетингової та психологічної точки зору, які мають різноманітні методи та інструменти психологічного впливу на свідомість споживача. Серед таких інструментів є класичні та нові методи нейромаркетингу, що дозволяють поглиблено впливати на всі канали сприйняття споживачів. Залежно від цілей рекламної кампанії, місце та умови проведення обирають ту комбінацію комунікацій, яка буде більш ефективною. Комунікації поділяють на: візуальні, тактильні, аудіо та арома комуникації, які мають різні властивості, характеристики та психологічне призначення. Відносно методів, які використовують раціональний або емоційних тип реклами з різноманітними мотивами, що обумовлюють подальшу поведінку, від їх вірного використання залежить не тільки результат однієї рекламної кампанії, але й подальша активність збоку споживача до бренду. Тут важливим психічним фактором виступає процес сприйняття, що допомагає споживачу пізнавати і розрізняти образи, характеризувати їх та класифікувати. Залежно від здібностей маркетологанеобхідно трансформувати рекламне повідомлення в спеціальний код так, що б не викликати інстинкт самосвідомості, а дозволила емоційно, певною мірою, здійснювати управління і маніпулювати споживачем. Але від того, яким чином здійснено декодування рекламне повідомлення споживачем повністю залежить подальше його ставлення споживача до бренду. Тому, результатом є проведення дослідження щодо використанні інструментів та методів психологічного впливу на свідомість споживача, що передбачає величезну базу з психологічних досліджень поведінки споживача та вивчення їх потреб.

Due to the rapid change and the formation of the new values system, norms and stereotypes of behavior, in the field of marketing and communication with the consumer it is necessary to use new and classic methods of psychological effect on the consumer in advertising activity. The work presents the research of the theoretical basis of advertising from the marketing and psychological point of view, which have a variety of methods and tools of psychological effect on the consumer consciousness. Among such tools there are classical and new methods of neuromarketing, which allow to deeply affect all channels of consumer perception. Depending on the goals, location and conditions of the campaign, the combination of communications that will be more effective is to be selected. Communications are divided into visual, tactile, audio and aroma ones that have different properties, characteristics and psy chological purpose. Regarding methods that use rational or emotional type of advertising with a variety of motives that predetermine further behavior, not only the result of a certain advertising campaign depends on their correct use, but also further brand consumer activity. The important psych ological factor is the perception process, which helps the consumer to recognize and distinguish the images, characterize and classify them. Depending on the capabilities of the marketer, it is necessary to transform the advertising message into a special code in such a way that it does not cause the instinct of self-consciousness, but allows emotionally, to a certain extent, to control and manipulate the consumer. However, the way of decod ing the advertisement message by the consumer completely depends on his/her subsequent attitude to the brand. Therefore, the research was done to outline used tools and methods of psychological effect on the consumer consciousness, which provides an enormous basis for psychological studies of consumer behavior and his/her needs.
Research of psychological effect features used in advertising
Keywords: нейромаркетинг; сенсорний маркетинг; neuromarketing; touch marketing