Безпека свідомості - Долгий, А. І.; Долга, О. Д. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У роботі розглядається актуальна проблема сучасної людини – безпека свідомості. Автор звертає увагу на потужний інформаційний тиск на свідомість людини, особливо небезпечний в період військового стану. Для визначення захисних інструментів свідомості в добу мультимедійної комунікації було проаналізовано тематичну концепцію М. Мак-Люена. Автором розглянуто еволюцію інформаційно-комунікативних рівнів людства. Визначено ключові інструменти захисту свідомості в добу мультиверсійної комунікації. Ними є особистісна та національна ідентичність людини. Формування захисного простору безпеки свідомості постає трансцендуюча творчість індивіда, критичне мислення та культуротвірність якого не дозволить підкорити власну свідомість ворожим смислам.

For robots, the problem of a modern person is relevant - the security of information. The author pays respect to the pressing information pressure on the person's identity, especially unsafe in the period of the military camp. M. McLuen's thematic concept was analyzed for the purpose of developing necessary tools for information in the field of multimedia communication. The author looked at the evolution of information and communicative equalities of the people. Designated key tools for the protection of information in the field of multi-version communication. They are the special national identity of a person. Formation of the open space of the security of knowledge is a transcendent creativity of an individual, it is critically thoughtful and culturally open that one does not allow to greet the power of wisdom to the fortune-tellers.
Safety of consciousness
Keywords: безпека свідомості; комунікація; галактика Гутенберга; галактика Марконе; трансцендуюча творчість; особистісна та національна ідентичність; security of information; communication; Gutenberg galaxy; Marcone galaxy; transcendent creativity; special national identity