Використання феритної обробки, як варіант модифікації реагентного методу очистки стічних вод від іонів важких металів. - Босюк, Альона Сергіївна; Шестопалов, Олексій Валерійович (Видавничий дім "Гельветика", 2022)
У наш час до числа основних та небезпечних забруднювачів навколишнього середовища відносять хімічні елементи з атомною масою більшою за 50 та їх сполук – іони важких металів. Ці сполуки утворюють групу токсикантів, які несуть антропогенну дію на екологічну структуру навколишнього середовища, у т.ч. і на людину. В свою чергу, це пов’язано зі збільшенням масштабу виробництв та застосування важких металів, їх високою токсичністю, здатністю накопичуватись в організмі людини та негативно впливати на її стан, навіть при незначних концентраціях. Тому, з метою вирішення актуального науково-практичного завдання, за допомогою спостереження, узагальнення та синтезу, у статті було проаналізовано можливість використання одного з найпоширеніших методів очистки стічних вод – методу феритної обробки. Стічні води на машинобудівних підприємствах, як правило, містять у своєму складі залізо, мідь, цинк, хром, нікель та ін., які несуть найбільш небезпечні антропогенні забруднювачі для довкілля. Було виявлено, що потрапляння у водойми без належного ступеня очистки таких небезпечних для довкілля стічних вод, як промивних та концентрованих, призводить до порушень природних біологічних процесів та зниження якості природних вод, що у кінцевому результаті погіршує здоров’я людей та несе економічні збитки для країни за рахунок втрати цінних кольорових металів. Тому, підвищення екологічної безпеки за рахунок впровадження високоефективного очисного обладнання, розробка маловідходних енергоефективних технологій із замкненими системами ресурсообігу є пріоритетним напрямком розвитку сучасної економіки загалом та виробництва в цілому. Тому, розробка комплексної системи очистки є перспективним напрямком вдосконалення екологічної безпеки виробництв. Впровадження такої системи передбачає досягнення як потрібного ефекту очистки промислових стічних вод з ефективним вилученням іонів важких металів, так і зменшення дози реагентів та кількості осаду, який отримується внаслідок очищення. Ключові слова: феритна обробка, іони важких металів, навколишнє середовище, реагентний метод, стічні води.

Nowadays, chemical elements with an atomic weight greater than 50 and their compounds – heavy metal ions – are amongthe main and dangerous pollutants of the environment. These compounds form a group of toxicants that have an anthropogenic effect on the ecological structure of the environment, including and on a person. In turn, this is related to the increase in the scale of production and use of heavy metals, their high toxicity, ability to accumulate in the human body and negatively affect its condition, even at low concentrations. Therefore, in order to solve an actual scientific and practical task, with the help of observation, generalization and synthesis, the article analyzed the possibility of using one of the most common methods of wastewater treatment – the ferrite treatment method. Sewage at machine-building enterprises, as a rule, contains iron, copper, zinc, chromium, nickel, etc., which are the most dangerous anthropogenic pollutants for the environment. It was found that the entry into reservoirs without the proper degree of purification of such environmentally dangerous wastewater, such as washing and concentrated, leads to violations of natural biological processes and a decrease in the quality of natural waters, which ultimately worsens people’s health and causes economic losses for the country due to the loss of valuable non-ferrous metals. Therefore, increasing environmental safety through the introduction of highly efficient cleaning equipment, the development of low-waste energy-efficient technologies with closed resource circulation systems is a priority direction for the development of the modern economy in general and production as a whole. Therefore, the development of a complex cleaning system is a promising direction for improving the eco-safety of production. The implementation of such a system involves achieving the desired effect of cleaning industrial wastewater with effective removal of heavy metal ions, as well as reducing the dose of reagents and the amount of sediment obtained as a result of cleaning. Key words: ferrite processing, heavy metal ions, environment, reagent method, wastewater.
The use of ferrite processing as an option for modification of the reagent method of wastewater purification from heavy metal ions
Keywords: феритна обробка; іони важких металів; навколишнє середовище; реагентний метод; стічні води; ferrite processing; heavy metal ions; environment; reagent method; wastewater