Особливості клітинно-тканинної динаміки вогнища вторинно хронічного карагінанового запалення на тлі застосування глюкозамінілмурамілдипептиду - Шевченко, Олександр Миколайович; Бібіченко, В. О.; Шевченко, О. О. (Український науково-дослідний інститут медицини транспорту, 2023)
В експерименті показано, що при запаленні на тлі введення глюкозамінілмурамілдипептиду переважають у ранні терміни альтеративні й ексудативні реакції, які в подальшому змінюються проліферацією клітинно-тканинних елементів з формуванням гранулем. Початок формування гранулем відбувається на 5-ту добу експерименту. Особливістю клітинно-тканинної динаміки вогнища запалення на тлі введення глюкозамінілмурамілдипептида є більша кількість лімфо-макрофагальних елементів, а також клітин фібробластичного ряду і більш виражене колагеноутворення в порівнянні зі звичайним перебігом запалення, що свідчить про ефективність його використання для профілактики хронічного запалення.

The experiment has shown that in inflammation after administration of glucosaminylmuramyldipeptide, alternative and exudative reactions prevail in the early stages, which are subsequently replaced by proliferation of cell-tissue elements with the formation of granulomas. The formation of granulomas begins on the 5th day of the experiment. The peculiarity of the cell-tissue dynamics of the inflammation focus during treatment with glyukozaminilmuramildipeptid is a greater number of lymphomacrophage elements, as well as fibroblastic cells and more pronounced collagen formation compared to the usual course of inflammation, which indicates the effectiveness of its use for the prevention of chronic inflammation.
Peculiarities of cell-tissue dynamics of the focus of secondary chronic carrageenan inflammation during treatment with glyukozaminilmuramildipeptid
Keywords: вторинно хронічне карагінанове запалення; клітинно-тканинна динаміка вогнища запалення; глюкозамінілмурамілдипептид; secondary chronic carrageenan inflammation; cell-tissue dynamics of inflammation focus; glyukozaminilmuramildipeptid