Фізичне моделювання течії через двопелюстковий механічний серцевий клапан - Терещенко, Лідія Миколаївна; Воскобійник, Володимир Анатолійович; Воскобойник, Олександр Анатолійович; Воскобійник, Андрій Володимирович (НТУ "ХПІ", 2019)
Аналізуються результати експериментальних досліджень гідродинамічного шуму струменевої течії через відкритий та напівзакритий двопелюстковий механічний клапан серця. Вихрова та струменева течії нижче за потоком від протезу серцевого клапану є нелінійними, випадковими процесами. Такі процеси аналізуються за допомогою методів математичної статистики і теорії ймовірності. Обробка та аналіз результатів вимірювання полів пульсацій тиску, гідродинамічного шуму поблизу мітрального клапану і вібрацій моделей лівого шлуночка та лівого передсердя були виконані з визначенням статистичних моментів різного порядку.

Experimental results of hydrodynamic noise of the jet flow across an open and semi-closed bileaflet mechanical heart valve were analysed in the paper. The vortex and jet flows behind prosthetic heart valve are non-linear, random processes. Such processes are analyzed using the methods of mathematical statistics and probability theory. Processing and analysis of the experimental results of measuring the field of pressure fluctuations, hydrodynamic noise near the mitral valve, and vibrations of the left ventricle and atrium models were carried out with the determination of statistical moments of various orders.
Physical modeling of flow across the bileaflet mechanical heart valve
Keywords: вихрова течія; гідродинамічний шум; пульсації тиску; бічний струмінь; центральний струмінь; статистичний аналіз; vortex flow; hydrodynamic noise; pressure fluctuations; statistical analysis