Спосіб контролю та діагностики стану технічних об'єктів - Дмитрієнко, Валерій Дмитрович; Гейко, Геннадій Вікторович; Мезенцев, Микола Вікторович (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2019)
Спосіб контролю та діагностики стану технічних об'єктів з відомим еталонним станом включає: вибір параметрів, які підлягають діагностичному контролю, реєстрацію цих параметрів на об'єкті, який діагностують, за допомогою датчиків, формування векторів вхідних сигналів, які обробляються багатошаровою нейронною мережею, яка для кожного параметра здійснює обчислення оцінок математичного очікування, дисперсії, середньоквадратичного відхилення, формує стандартизовану матрицю спостережень, розраховує відстані між еталонним станом об'єкта та станом об'єкта, який діагностують, розраховує таксономічний показник для контрольованого об'єкта, по якому визначають стан технічного об'єкта. Відстані між еталонним та діагностованим станами об'єкта визначають як суму абсолютних значень різниць між вимірюваними та еталонними значеннями параметрів і виділяють всі параметри, абсолютні значення різниць між вимірюваними та еталонними значеннями яких перевищили наперед задані значення.
Keywords: патенти; діагностика; таксономічний показник; стан об'єкта; мейрона мережа; матриця спостереження; параметри