Методичні вказівки до практичної та самостійної роботи з дисципліни "Екологічні прилади та системи контролю характеристик досліджуваних об'єктів" - Себко, Вадим Вадимович; Сакун, Антоніна Олегівна; Махоніна, Оксана Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Методичні вказівки до практичної та самостійної роботи ставлять за мету визначення електричних та температурних параметрів зразків немагнітних рідин і відносної магнітної проникності rt m , питомого електричного опору ρ, радіусу зразків магнітних рідин p a , вивчення методики розрахунків очікуваних значень сигналів теплового контактного вихрострумового перетворювача (КВП) зі зразками немагнітних і магнітних рідин, а також засвоєння методик проведення статистичного дослідження, аналізу та інтерпретації отриманих результатів. Дані методичні вказівки містять шість розрахункових завдань кожне з яких має 11 варіантів. Ці варіанти допоможуть аспірантам у практичних заняттях № 1–4, здійснювати статистичну обробку результатів досліджень фізико-хімічних характеристик навколишнього середовища, готової продукції, відходів виробництва та стічних вод. Зокрема користуючись заданими параметрами зразків немагнітних і магнітних рідин та геометричними параметрами контактного електромагнітного перетворювача (КЕП), визначити очікувані сигнали теплового КЕП: електричний опір R, сумарну індуктивність LΣ, внутрішню індуктивність i L і зовнішню індуктивність Lе. Найважливішим значенням розв’язку цієї задачі є знайдені діапазони змінення електричного опору R = іR~ та індуктивностей LΣ, i L , Lе теплового КВП, які відповідають діапазонам змінення магнітного параметра r m , електричного параметра r, радіусу а зразків рідин, що надає можливість підбору вимірювальної апаратури схеми включення КЕП, а також дозволяє знайти раціональні з точки зору досягнення малих похибок вимірювань, режими роботи КЕП з рідинами, що контролюється.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; екологічні прилади; система котролю; досліджувані об'єкти; навколишнє середовище