Сучасний облік, аналіз та управління дебіторською заборгованістю підприємства - Колєсніченко, Анастасія Сергіївна; Костін, Богдан Олександрович (Одеській національний економічний університет, 2024)
Ефективне управління дебіторською заборгованістю вимагає розуміння її природи, видів та порядку обліку, аналізу саме тому дебіторська заборгованість як об'єкт бухгалтерського обліку викликає значний інтерес як у вітчизняних, так і зарубіжних науковців. Основна мета управління дебіторською заборгованістю полягає в забезпеченні фінансової стійкості та прибутковості підприємства шляхом оптимізації її розміру та структури. Аналіз дебіторської заборгованості включає оцінку її розміру і динаміки; вивчення структури дебіторської заборгованості відповідно до термінів виникнення з метою оцінки стану розрахунково-платіжної дисципліни. У сучасних умовах господарювання, які супроводжуються значною кількістю ризиків та невизначеністю, необхідно здійснювати контроль за станом розрахунків, стежити за співвідношенням дебіторської і кредиторської заборгованості підприємства. Таким чином, дебіторська заборгованість виступає важливим індикатором фінансового стану підприємства. Ефективне управління дебіторською заборгованістю в значній мірі визначає ліквідність, загальну фінансову стійкість підприємства. Підприємства мають враховувати специфіку своєї діяльності, сформульовані цілі розвитку, керуватися чинним законодавством з метою самостійного формування системи обліку дебіторської заборгованості та оптимізації аналітичного інструментарію. Це дозволить забезпечити керівний апарат достовірною, оперативною та якісною інформацією для системи управління дебіторською заборгованістю на підприємстві.
Keywords: облік; аналіз; управління; дебіторська заборгованість