Рольова модель лідерства: теоретичне обґрунтування та рольовий опитувальник лідерських навичок - Богдан, Жанна Борисівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Стаття присвячена дослідженню феномену лідерських навичок з позиції рольового підходу, а також стандартизації рольового опитувальника лідерських навичок. Дослідження сфокусоване на теоретичному обґрунтуванні рольової структури лідерських навичок та апробації рольового опитувальника лідерських навичок. В дослідженні взяли участь 236 досліджуваних у віці 18-55 років в якості психометричної вибірки. Завдяки апробованому у дослідженні рольовому опитувальнику лідерських навичок було проведено оцінку міри розвитку лідерських навичок за ролями Перемовника, що виконує комунікативну функцію лідерства; Коуча, якому притаманна дидактична функцію лідерства; Провідника, що реалізує організаційну функцію лідерства; Наставника, що здійснює фасилятивну функцію лідерства; Консультанта, що виконує комунікативно-організаційну функцію лідерства; Мотиватора, який відповідальний за виконання мотиваційної функції лідерства, Друга, що втілює емоційну функцію лідерства, Керівника, що виконує інструментально-управлінську функцію лідерства та Тім-білдера, який втілює командо-творчу функцію лідерства.

The article is devoted to the study of the phenomenon of leadership skills from the standpoint of the role approach, as well as the standardization of the role–structure questionnaire of leadership skills. The study is focused on the theoretical substantiation of the role structure of leadership skills and testing the role–structure questionnaire. The study was attended by 236 studied at the age of 18-55 as a psychometric sample. Tested in this study The role– structure questionnaire of leadership skills allows to evaluate the degree of development of leadership skills by the roles of the Negotiator, who performs a communicative function of leadership, a Coach, who performs a didactic function of leadership, a Guide who performs an organizational function of leadership, a Counsellor, who performs the communicative and organizational function of leadership, a Motivator who performs a motivational function of leadership, a Friend who performs an emotional function of leadership. A Director who performs an instrumental and managerial function of leadership and a Team-bilder who performs a team of leadership.
Role leadership model: theoretical foundation and role questionnaire leadership skills
Keywords: лідерство; рольова структура лідерських навичок; рольова компетентність; leadership; role structure of leadership skills; role competence