Підходи до кількісного оцінювання рівня екологічної культури: формування інтегрального індексу - Чікірякін, Кирило Віталійович; Шестопалов, Олексій Валерійович (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз сучасних підходів до кількісного оцінювання рівня екологічної культури населення як складного, багатовимірного соціокультурного феномена, що формується під впливом освітніх, соціальних, економічних та інституційних чинників. Обґрунтовано, що традиційні якісні методи дослідження, а також використання окремих показників або фрагментарних індикаторів не забезпечують цілісного відображення системного характеру екологічної культури, яка проявляється на перетині екологічних знань, ціннісних орієнтацій, моделей поведінки, рівня екологічної відповідальності та залученості до суспільних практик сталого розвитку. Проаналізовано індикаторний, шкальний та індексний підходи до кількісного вимірювання екологічної культури населення, визначено їх методологічні засади, аналітичні можливості та обмеження застосування. Показано, що індикаторні й шкальні методи є доцільними на етапах первинного збору та опису даних, проте мають обмежений потенціал для узагальнення результатів і міжтериторіальних порівнянь. Особливу увагу приділено індексному підходу як найбільш перспективному інструменту інтеграції різнорідних кількісних і якісних характеристик екологічної культури в єдиний узагальнювальний показник. Доведено доцільність використання інтегрального індексу екологічної культури як універсального інструменту системного аналізу та оцінювання соціоекологічних процесів. Сформульовано ключові методологічні принципи його побудови, зокрема багатови- мірність, репрезентативність показників, нормалізацію даних, прозорість алгоритмів розрахунку та порівнюваність отриманих результатів у часовому й просторовому вимі- рах. Показано, що застосування індексного підходу розширює аналітичні можливості для міжрегіонального та міжгрупового аналізу, дозволяє виявляти диспропорції у формуванні екологічної культури та обґрунтовувати управлінські рішення у сфері екологічної освіти, екологічної політики й моніторингу сталого розвитку.

The article provides a comprehensive analysis of contemporary approaches to the quantitative assessment of the level of environmental culture of the population as a complex, multidimensional socio-cultural phenomenon formed under the influence of educational, social, economic, and institutional factors. It is substantiated that traditional qualitative research methods, as well as the use of individual indicators or fragmented measures, do not ensure a holistic representation of the systemic nature of environmental culture, which manifests at the intersection of environmental knowledge, value orientations, behavioral patterns, the level of environmental responsibility, and involvement in societal practices of sustainable development. Indicator-based, scale-based, and index-based approaches to the quantitative measurement of environmental culture are analyzed, and their methodological foundations, analytical capabilities, and limitations are identified. It is shown that indicator and scale methods are appropriate at the stages of primary data collection and descriptive analysis; however, they have limited potential for result generalization and interterritorial comparisons. Particular attention is paid to the index approach as the most promising tool for integrating heterogeneous quantitative and qualitative characteristics of environmental culture into a single composite measure. The expediency of using an integral environmental culture index as a universal instrument for systemic analysis and assessment of socio-environmental processes is substantiated. The key methodological principles for its construction are formulated, including multidimensionality, representativeness of indicators, data normalization, transparency of calculation algorithms, and comparability of results across temporal and spatial dimensions. It is demonstrated that the application of the index approach expands analytical opportunities for interregional and intergroup analysis, enables the identification of disparities in the formation of environmental culture, and supports evidence-based managerial decision-making in the fields of environmental education, environmental policy, and sustainable development monitoring.
Approaches to quantitative assessment of environmental culture level: formation of an integral index
Keywords: екологічна культура; кількісне оцінювання; індикаторний підхід; інтегральний індекс; сталий розвиток; environmental culture; quantitative assessment; indicator approach; integral index; sustainable development