Аналіз шляхів утилізації тепла димових газів котлів маневрових енергоблоків ТЕС - Кєсова, Л. О.; Шелешей, Т. В.; Дрогальчук, К. А. (НТУ "ХПІ", 2014)
Розглядаються вирішення питань надійної та економічної роботи обладнання теплових електростанцій шляхом використання «малозатратних» технологій утилізації теплоти відхідних газів. Приведені принципові схеми реалізації даної технології. Проаналізовано економічний та екологічний ефект від впровадження різних технологій утилізації тепла відхідних газів. Технологія БПЕ («Блоки підвищеної ефективності») сприяє: підвищенню ККД котла; отриманню виробітки додаткової електричної енергії на тепловому споживанні; заміні пікової резервної потужності в енергосистемі за рахунок збільшення конденсаційної виробітки електроенергії на ТЕС; зменшенню викидів в навколишнє середовище; підвищення ККД електрофільтрів.
Keywords: гази відхідні; блоки підвищеної ефективності; економайзер турбінний; електростанції теплові; енергозбереження