Туристична географія світу: провідні дестинації, моделі використання туристичних ресурсів та розвиток іммерсивного туризму - Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Носирєв, Олександр Олександрович; Чайка, Тетяна Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті вивчено сучасні тенденції розвитку світового туризму з акцентом на провідні туристичні дестинації, які формують глобальні стандарти сервісу, цифровізації, маркетингу та сталого розвитку. Проаналізовано географічну структуру міжнародного туризму за класифікацією UNWTO, згідно з якою виокремлюють п’ять основних туристичних регіонів світу: Європу, Азійсько-Тихоокеанський регіон, Америку, Близький Схід і Африку. У центрі уваги перебувають ТОП-5 світових туристичних лідерів – Франція, Іспанія, США, Китай і Туреччина, які демонструють найбільш динамічні моделі використання туристичних ресурсів у поєднанні з інноваційними підходами до управління. Особливу увагу приділено досвіду Франції як дестинації, що активно впроваджує іммерсивний туризм як новий інструмент залучення відвідувачів. Доведено, що успішність французької туристичної моделі забезпечується діяльністю національного агентства Atout France, яке поєднує стратегічне просування бренду країни, підтримку TravelTech-стартапів, розвиток креативного сектору й організацію подієвих ініціатив. Вивчено приклади іммерсивного туризму, зокрема Les Bassins de Lumières, Le Puy du Fou, Dôme des Invalides, які ілюструють перехід від пасивного споглядання до активного емоційного досвіду. Доведено, що іммерсивний туризм стає вагомим чинником конкурентоспроможності дестинації, особливо для покоління нових туристів, орієнтованих на автентичність, цифрову взаємодію та культурну глибину. Проаналізовано ключові фактори успішності туристичних дестинацій: інфраструктура, культурна спадщина, безпека, рівень цифровізації, брендинг і екологічна відповідальність. Зроблено висновок, що поєднання цих елементів із розвитком іммерсивного туризму забезпечує дестинаціям новий рівень привабливості, стійкості та глобальної впізнаваності, що є особливо актуальним в умовах нових викликів – таких як overtourism, кліматичні ризики, кадрова нестача й геополітична нестабільність.

The article explores current trends in the development of global tourism, with a particular focus on leading tourist destinations that set global standards in service quality, digitalization, marketing, and sustainable development. The geographical structure of international tourism is analyzed according to the UNWTO classification, which identifies five main global tourism regions: Europe, the Asia-Pacific region, the Americas, the Middle East, and Africa. Special attention is given to the TOP-5 global tourism leaders – France, Spain, the United States, China, and Turkey – which demonstrate the most dynamic models of tourism resource utilization in combination with innovative management approaches.A particular focus is placed on the experience of France as a destination that actively implements immersive tourism as a new tool for engaging visitors. It is proven that the success of the French tourism model is ensured by the work of the national agency Atout France, which integrates strategic promotion of the country’s brand, support for TravelTech startups, development of the creative sector, and organization of major events. Examples of immersive tourism such as Les Bassins de Lumières, Le Puy du Fou, and Dôme des Invalides are examined as illustrations of the shift from passive observation to active emotional experience. It is demonstrated that immersive tourism is becoming a significant factor of destination competitiveness, especially for the new generation of tourists who seek authenticity, digital interaction, and cultural depth. The article also analyzes key success factors of tourist destinations, including infrastructure, cultural heritage, safety, digitalization, branding, and environmental responsibility. It is concluded that the integration of these elements with the development of immersive tourism provides destinations with a new level of attractiveness, resilience, and global recognition – particularly relevant in the face of emerging challenges such as overtourism, climate risks, labor shortages, and geopolitical instability.
Global tourism geography: leading destinations, models of tourism resource utilization, and the development of immersive tourism
Keywords: туристична дестанація; географія туризму; туристичні ресурси; іммерсивний туризм; цифровізація; tourist destination; tourism geography; tourism resources; іmmersive tourism; digitalization