Гендерні особливості психофізіологічних показників спортсменів у вільній боротьбі - Грдзелідзе, Сергій Ріпатович; Тропін, Юрій; Пономарьов, Віктор (Khmelnytskyi National University, 2026)
У вільній боротьбі як специфічному виді спортивного протиборства відсутня достатня кількість досліджень, які б враховували особливості структури змагальної діяльності, інтенсивність поєдинків, регламент часу та тактичну варіативність у контексті гендерних відмінностей психофізіологічного забезпечення. Тому метою дослідження стала – визначення гендерних особливостей психофізіологічних показників спортсменів у вільній боротьбі. В досліджені приймали участь 20 кваліфікованих борців вільного стилю, яких розділили на дві групи: жінки (n=10; віком 18,00±0,77 років) та чоловіки (n=10; віком 17,82±0,83 років). Для оцінки психофізіологічних реакцій було використано комплекс спеціальних програм для планшетних комп’ютерів під керівництвом iPadOS. Статистичний аналіз виконано з використанням ліцензійної програми Statistica 10. Порівняльний аналіз психофізіологічних показників свідчить про наявність статевих особливостей у структурі когнітивних функцій та складних сенсомоторних реакцій кваліфікованих борців. Чоловіки продемонстрували статистично значущу перевагу у низці показників, пов’язаних із швидкістю переробки інформації, оперативною пам’яттю та реакцією на сенсомоторні стимули. Зокрема, їхні достовірно кращі (p<0,01-0,05) результати в окремих етапах тесту «TestSTMemory», у реакції лівою рукою та загальній оцінці за тестом «Go/No-Go», а також у тесті «Size test» вказують на більш високу ефективність когнітивно-сенсомоторних механізмів, які забезпечують точність, швидкість та стійкість реагування. Водночас у жінок не було виявлено достовірно значущих (р>0,05) переваг, проте в окремих тестових показниках вони демонстрували вищі результати, що може свідчити про іншу структуру психофізіологічних показників. Кращі значення в окремих етапах тестів «Reaction RMO», «Visuomotor Choice Reaction», «Spatial Perception» та «TestSTMemory» дають підстави припускати, що жінки можуть мати інші сильні сторони, пов’язані з просторовим сприйняттям, стійкістю уваги чи вибірковістю реакцій. Визначено, що статеві відмінності проявляються не лише у величині окремих психофізіологічних показників, але й у специфіці профілю когнітивних функцій і сенсомоторних реакцій. Це підкреслює необхідність урахування статі спортсменів під час планування діагностики, індивідуалізації тренувального процесу та розвитку когнітивних навичок у спортивній боротьбі.

In freestyle wrestling as a specific type of sports confrontation, there is an insufficient number of studies that take into account the structural features of competitive activity, bout intensity, time regulations, and tactical variability in the context of gender differences in psychophysiological support. Therefore, the aim of the study was to determine gender characteristics of psychophysiological indicators in freestyle wrestlers. The study involved 20 qualified freestyle wrestlers who were divided into two groups: women (n=10; age 18.00±0.77 years) and men (n=10; age 17.82±0.83 years). To assess psychophysiological reactions, a set of specialized software programs for tablet computers running iPadOS was used. Statistical analysis was performed using the licensed software package Statistica 10. The comparative analysis of psychophysiological indicators revealed the presence of gender-specific features in the structure of cognitive functions and complex sensorimotor reactions of qualified wrestlers. Men demonstrated statistically significant advantages in several indicators related to information processing speed, working memory, and responses to sensorimotor stimuli. In particular, their significantly better (p<0.01-0.05) results in certain stages of the “TestSTMemory” test, in left-hand reaction, in the overall score of the “Go/No-Go” test, as well as in the “Size test”, indicate higher efficiency of cognitive-sensorimotor mechanisms ensuring accuracy, speed, and stability of responses. At the same time, no statistically significant (p>0.05) advantages were found in women; however, in certain test indicators they demonstrated higher results, which may suggest a different structure of psychophysiological characteristics. Better values in specific stages of the “Reaction RMO”, “Visuomotor Choice Reaction”, “Spatial Perception”, and “TestSTMemory” tests suggest that women may possess other strengths related to spatial perception, attentional stability, or response selectivity. It was determined that gender differences manifest not only in the magnitude of individual psychophysiological indicators but also in the specificity of cognitive function profiles and sensorimotor reactions. This emphasizes the need to consider athletes’ sex when planning diagnostics, individualizing the training process, and developing cognitive skills in wrestling.
Gender characteristics of psychophysiological indicators of athletes in freestyle wrestling
Keywords: вільна боротьба; кваліфіковані спортсмени; психофізіологічні показники; чоловіки; жінки; freestyle wrestling; qualified athletes; psychophysiological indicators; men; women