Автоматизація структурно-параметричного синтезу планетарних коробок передач транспортних засобів - Волонцевич, Дмитро Олегович; Сєриков, Володимир Іванович; Пасічний, С. С. (НТУ "ХПІ", 2014)
В статті запропонований алгоритм і програмний продукт, які дозволяють за заданими передаточними відношеннями в автоматизованому режимі синтезувати всі можливі структурні схеми планетарної коробки передач з двома ступенями свободи. Далі для всіх синтезованих структурних схем за допомогою хвильового алгоритму Лі перевіряється можливість конструктивної реалізації кінематичної схеми. Для тих схем, які реалізуються конструктивно, знаходяться всі основні кінематичні і силові характеристики. Це дозволяє не тільки задовольнити всім конструктивним обмеженням, а й обрати схему, яка має найкращі показники за обраними кількісними характеристиками якості.

In article the algorithm and the software product which allow on the set transfer relations in the automated mode is offered to synthesize all possible block diagrams of a planetary transmission with two degrees of freedom. Further for all synthesized block diagrams by means of Lis wave algorithm possibility of constructive implementation of the kinematic scheme is checked. For those schemes which are realized structurally, all main kinematic and power characteristics are defined. It allows not only to satisfy with everything to constructive restrictions, and to choose the scheme having the best indicators on chosen quantitative characteristics of quality
Automation of structural and parametrical synthesis of planetary boxes of transfers for vehicles
Keywords: планетарні коробки передач; ПКП; транспортні засоби; трансмісії; критерій якості трансмісії; кількісні критерії якості; структурно-параметричний синтез; передаточні відношення; vehicles; transmissions; planetary transmissions; criterion of quality of transmission; quantitative criterion of quality; transfer relations