Пассивные акустические системы разведки, дальность их действия и разрешающая способность - Луценко, В. И.; Луценко, И. В.; Соболяк, А. В. (НТУ "ХПИ", 2014)
Оцінена дальність дії і роздільна здатність систем акустичної розвідки, які використовують власне випромінювання наземних (транспортні засоби, люди) і аеродинамічних (літаки і вертольоти) об'єктів. Розглянуто вплив на спектри випромінювання атмосфери та підстилаючої поверхні. Для типових об'єктів спостереження отримані значення множника загасання для різних метеорологічних умов і оцінена дальність їх виявлення. Проаналізовано вплив атмосфери на роздільну здатність систем пасивної акустичної розвідки.

Range of action and resolution of acoustic reconnaissance systems which use intrinsic radiation of land (vehicles, people) and aerodynamic (planes and helicopters) objects is estimated. Influence on spectra of the atmosphere radiation and underlying surface is considered. Values of attenuation factor for standard object under observation and by different meteorological conditions are received and range of their detection is estimated. Influence of the atmosphere on resolution of passive acoustic reconnaissance systems is analyzed.
Passive s acoustic systems of reconnaissance, its range of action and resolution
Keywords: акустическая разведка; радио разведка; системы разведки; разведка; обнаружение целей; акустические системы разведки; тепловое излучение; методика точности оценки