Методичні вказівки до практичної роботи "Дослідження нестаціонарного високочастотного температурного стану поверхні камери згоряння поршня" - Пильов, Вячеслав Володимирович (My University, 2017)
Застосування штучної частково-динамічної теплоізоляції деталей ДВЗ є одним з перспективних напрямів комплексного покращення їх показників. Прогнозування впливу такої теплоізоляції на перебіг робочого процесу і надійність деталей при проектуванні нових та вдосконаленні існуючих конструкцій вимагає визначення температури поверхні камери згоряння, як змінної протягом робочого циклу двигуна. Метою практичної роботи є закріплення засвоєних у теоретичній частині курсу відомостей та набуття практичних навичок дослідження процесу нестаціонарного високочастотного теплообміну у камері згоряння ДВЗ. У роботі студентами виконується оцінка зменшення втрат теплоти від робочого тіла до поршня при наявності на його поверхні шару теплоізоляції різної природи, аналізується вплив теплоізоляції на температурне коливання цієї поверхні. Поставлена мета найбільш результативно досягається за умови попередньої самостійної підготовки студентів до заняття. Під час виконання роботи студентами згідно з індивідуальними варіантами завдань, із застосуванням спеціального програмного забезпечення та табличного процесора MS Excel, здійснюються розрахунки одновимірного температурного стану поршня при стаціонарній та нестаціонарній високо-частотній постановках задачі. Отримані для різних варіантів розрахунку результати порівнюються, на основі чого формулюються висновки щодо впливу окремих факторів на температурний стан деталі.
Keywords: методичні вказівки; електрична енергія; теплопровідність; метод скінченних різниць; теплоізоляція камери згоряння; двигуни внутрішнього згоряння; електронно-обчислювальна машина; програмне забезпечення