Оцінка надійності тиристорного модулю високовольтних гібридних комутаційних апаратів в умовах резервування - Жорняк, Людмила Борисівна; Афанасьєв, Олексій Іванович; Щусь, Віталій Миколайович; Левченко, Олександр Петрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті авторами запропоновано методику оцінки основних показників експлуатаційної надійності високовольтного тиристорного модуля, який є елементом електроенергетичного обладнання, на прикладі конструкції таких електротехнічних пристроїв, як гібридні вимикачі та перетворювачі в структуру тягових підстанцій, систем електропостачання металургійних комплексів тощо. Запропонована методика дає змогу оцінити ймовірність безвідмовної роботи реальної конструкції тиристорного модуля з урахуванням його конструкції та схеми реалізації, а також як рівень і глибина резервування включених до нього напівпровідникових приладів. Зроблено висновок про можливість використання отриманих результатів для оцінки параметрів експлуатаційної надійності вищевказаного високовольтного обладнання, що використовується у складі розподільних пристроїв і систем електропостачання як в умовах високої, так і низької напруги.

In the article, the authors proposed a methodology for evaluating the main indicators of the operational reliability of a high-voltage thyristor module, which is an element of electric power equipment, using the example of the design of such electrical devices as hybrid switches and converters in the structure of traction substations, power supply systems of metallurgical complexes, etc. The proposed method makes it possible to estimate the probability of failure-free operation of the real design of the thyristor module, taking into account its design and implementation scheme, as well as the level and depth of redundancy of the semiconductor devices included in it. Thus, a conclusion was made about the possibility of using the obtained results to evaluate the parameters of the operational reliability of the above-mentioned high-voltage equipment, which is used as part of switchgear and power supply systems in both high and low voltage conditions.
Reliability assessment of the thyristor module of high-voltage hybrid switchgears in reservation conditions
Keywords: тиристорні модулі; комутаційні апарати; перемикаючі пристрої; резервування; інтенсивність відмов; системи диференційних рівнянь; switching devices; redundancy; thyristor modules; system of differential equations; theoretical distribution law