Нечипоренко, Дмитро ІгоровичМихайліченко, Вілімін ПетровичНовожилова, Тетяна Борисівна2023-08-222023-08-222023Методичні вказівки до практичних занять та самостійної роботи з курсів "Методи забезпечення надійного функціонування машин та апаратів хімічних виробництв", "Методи забезпечення надійного функціонування машин та апаратів переробних і харчових виробництв" : для студентів спец. 133 "Галузеве машинобудування" усіх форм навчання / уклад.: Д. І. Нечипоренко, В. П. Михайліченко, Т. Б. Новожилова ; Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т". – Харків : ФОП Панов А. М., 2023. – 28 с.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/68265У методичних вказівках наведено порядок систематизації вихідних даних та методи оцінки надійності та ефективності виробів хімічного та харчового машинобудування у складі технологічних ліній. Методи оцінки надійності та ефективності використовують для вирішення наступних завдань: • обґрунтування чисельних значень показників надійності та ефективності виробу, що підлягають включенню в конструкторсько-технічну документацію; • обґрунтування техніко-економічних вимог до розробленого виробу, що забезпечують заданий рівень його надійності та ефективності; • порівняння варіантів конструкторських рішень. Розрахунок показників надійності, як правило, проводять на двох стадіях: • попередній (орієнтовний) – на стадії технічного завдання на розробку виробу з метою оцінки значень показників надійності; • уточнений – на стадії технічного проекту з метою підтвердження відповідності значень показників вимогам технічного завдання (служить основою їх включення до конструкторської документації). До основних показників надійності та ефективності виробу відносять: 1) показники безвідмовності – напрацювання на відмову; 2) показники довговічності – ресурс між плановими ремонтами (поточний, середній, капітальний), і навіть термін служби до списання; 3) показники ремонтопридатності – середній час відновлення, а також тривалість планових ремонтів (поточного, середнього, капітального); 4) комплексні показники – коефіцієнти готовності та технічного використання.ukметодичні вказівкихімічні технологіївизначення показників безвідмовностівизначення показників довговічностівизначення показників ремонтопридатностіМетодичні вказівки до практичних занять та самостійної роботи з курсів "Методи забезпечення надійного функціонування машин та апаратів хімічних виробництв", "Методи забезпечення надійного функціонування машин та апаратів переробних і харчових виробництв"Learning Objecthttps://orcid.org/0000-0002-5570-1061https://orcid.org/0000-0003-2551-6954