Підходи до проблеми адаптації шкільного курсу математики до вимог вищої школи - Альошинський, Є. С.; Балака, Є. І.; Резуненко, М. Є. (НТУ "ХПІ", 2016)
Недостатній рівень математичної підготовки великої кількості випускників шкіл є серйозною проблемою їхнього подальшого навчання в технічних вузах нашої країни, причому з кожним роком ця проблема стає все більш відчутною. Дослідження, присвячені питанням засвоєння школярами курсу елементарної математики, проводилися в Європі ще з кінця ХІХ століття. Ініціатором цього був видатний німецький математик Ф. Клейн, автор серії революційних робіт в геометрії. Його висновки і рекомендації залишаються актуальними і на сьогодні. Особливу увагу, на його думку, необхідно приділяти наочності застосування математики в різних сферах людської діяльності, викладаючи цю дисципліну з урахуванням міжпредметних зв'язків, з позиції наукових і прикладних інтересів. Це надасть можливість школярам відчути прикладне значення алгебри, геометрії, тригонометрії, відчути необхідність практичного застосування математичних знань, викликати інтерес до цього предмету. Вивчення математичних дисциплін формує аналітичний склад розуму, вміння проводити аналіз різноманітних процесів, дозволяє виробити навички моделювання різних соціально-економічних і виробничих процесів. У статті представлені результати в області вдосконалення досліджень методів викладання математики в різних країнах Європи на початку ХХ сторіччя. Запропоновані підходи, які сприяють підвищенню рівня математичних знань майбутніх студентів.

Insufficient level of mathematical training of a large number of high school graduates is a serious problem for their further education in technical colleges of our country, and this problem is becoming more apparent with each coming year. Studies dedicated to the issues of assimilation of the course in elementary mathematics by students have been made in Europe since the end of the XIX century. The initiator of this was a great German mathematician F. Klein, the author of a series of revolutionary works in geometry. His conclusions and recommendations remain relevant up till now. In his opinion, particular attention should be paid to the visibility of application of mathematics in different spheres of human activity, teaching this discipline, taking into account inter-subject relations, from the perspective of scientific and applied interests. It will give students an opportunity to feel the practical importance of algebra, geometry, trigonometry, to feel the need for the practical application of mathematical knowledge, and to arouse interest in this subject. The study of mathematical disciplines forms the analytical mind, the ability to analyze different processes, allows you to develop the skills of modeling different social and economic and production processes. The article presents the results in the sphere of improvement of the studies of methods of teaching mathematics in different countries of Europe in the early XX century. The approaches that improve the level of mathematical knowledge of future students have been offered.
Approaches to the problem of adaptation of the school course in mathematics to the requirements of higher school
Keywords: методика викладання; рівень знань; спеціалізації старшокласників; навички побудови моделей; methods of teaching; level of knowledge