Визначення технічного стану підземних теплових мереж шляхом аналізу їх акустичних характеристик - Ващишак, І. Р. (НТУ "ХПІ", 2012)
Описано процес збудження та поширення акустичних коливань в підземних теплових мережах безканальної прокладки з трубопроводами в пінополіуретоновій ізоляції від металевої поверхні трубопроводу до поверхні грунту. Розглянуто нові інформативні параметри акустичного поля, які характеризують технічний стан підземної теплової мережі. Проаналізовано вплив виду дефекту трубопроводу і теплової та гідроізоляцій теплової мережі на зміну інформативних параметрів.

The process of excitation of acoustic vibrations in underground heating networks with channel-free laying pipelines in polyurethane foam isolated from the metal surface of the pipeline to the ground. Considers new informative parameters of acoustic fields that characterize the condition of underground heat network. The influence of the type of defect and pipe thermal and hydro insulations thermal network to change the informative parameters.
Keywords: збудження; коливання акустичні; прокладка безканальна; трубопровід; ізоляція пінополіуретанова; метал; ґрунт; параметри інформативні; поле акустичне; дефект; ізоляція теплова; гідроізоляція