Determination of reference values of complex fuel and ecological criterion as the separate independent factor of ecological safety - Kondratenko, Olexandr Mykolayovych; Andronov, Volodymyr Anatoliyovych; Koloskov, Volodymyr Yuriyovych; Tkachenko, Olexandra Olexandrivna; Kapinos, Yelyzaveta Volodymyrivna (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
In this study the approach and method on its basis for calculated assessment of reference values of complex fuel-ecological criterion of Prof. І. Parsadanov as separate independent ecological safety factor and as reference points of psychophysical scale of the partial desirability function when using it as the ecological safety factor of power plants with reciprocating internal combustion engines exploitation process was proposed. Also in the study calculated assessment of reference values of ecological indicators of reciprocating internal combustion engines as components of complex fuel-ecological criterion depending on magnitudes of effective power and coordinates of field of engine operating regimes for different levels of statutory ecological standards in force in Ukraine and previously in force was carried out. Thus, calculated assessment of reference values of complex fuel-ecological criterion and its components was performed and obtained the distribution of such reference values in field of 2Ch10.5/12 autotractor diesel engine operating regimes depending as well as dependences of such reference values on magnitudes of level of ecological standards EURO, engine effective performance and lower calorific value of engine fuel. So, the study for the first time proposes the approach to calculated assessment of reference values of the complex fuel-ecological criterion of Prof. І. Parsadanov as reference points of the psychophysical scale of the Harrington's partial desirability function when using it as the separate independent ecological safety factor of exploitation process of power plants with reciprocating ICE. The method, based on the proposed approach for calculative evaluation of reference values of the complex fuel-ecological criterion of Prof. I. Parsadanov as reference points of psychophysical scale of partial desirability function is suitable for obtaining necessary data for the complex criterion evaluation of the ecological safety level of operation process of power units with piston ICE using generalized Harrington desirability function, in the structure of which the complex fuel-ecological criterion acts as a distinct factor of environmental safety.

У цьому дослідженні запропоновано підхід і метод на його основі для розрахункового оцінювання еталонних значень комплексного паливно-екологічного критерію проф. І.В. Парсаданова як окремого незалежного фактора екологічної безпеки та як еталонних значень психофізичної шкали часткової функції бажаності при використанні його як фактора екологічної безпеки процесу експлуатації енергоустановок з поршневими двигунами внутрішнього згоряння. Також у дослідженні надано розрахункову оцінку еталонних значень екологічних показників поршневих двигунів внутрішнього згоряння як складових комплексного паливно-екологічного критерію залежно від величин ефективної потужності та координат поля режимів роботи двигуна для різних рівнів в Україні екологічних норм – чинних та тих, що раніше діяли. Таким чином, було здійснено розрахункове оцінювання еталонних значень комплексного паливно-екологічного критерію та його компонентів і отримано розподіл таких значень по полю режимів роботи автотракторного дизеля 2Ч10,5/12, а також залежності таких еталонних величин від рівня екологічних стандартів EURO, значень ефективного коефіцієнта корисної дії двигуна та нижчої теплотворної здатності моторного палива. Отже, у дослідженні вперше запропоновано підхід до розрахункового оцінювання еталонних значень комплексного паливно-екологічного критерію проф. І.В. Парсаданова як реперних точок психофізичної шкали часткової функції бажаності Харрінгтона при використанні його у якості фактора екологічної безпеки процесу експлуатації енергоустановок з поршневим ДВЗ. Методика, побудована на запропонованому підході, для розрахункового оцінювання еталонних значень комплексного паливно-екологічного критерію проф. І.В. Парсаданова як реперних точок психофізичної шкали часткової функції бажаності придатна для отримання необхідних даних для здійснення комплексного крітеріального оцінювання рівня екологічної безпеки процесу експлуатації енергоустановок з поршневим ДВЗ з використанням узагальненої функції бажаності Харрінгтона, у структурі якої комплексний паливно-екологічний критерій виступає, як окремий фактор екологічної безпеки.
Визначення еталонних значень комплексного паливно-екологічного критерію як окремого самостійного чинника екологічної безпеки
Keywords: internal combustion engines; reference values; criteria-based assessment; EURO level; двигуни внутрішнього згоряння; еталонні значення; крітеріальне оцінювання; рівень EURO