Джерела для вивчення поміщицького господарства Харківської губернії другої половини XIX – початку XX ст. - Горбаньов, В. В. (НТУ "ХПІ", 2013)
У статті проаналізовано джерельну базу для вивчення проблеми становища й розвитку поміщицького господарства Харківської губернії. Представлені джерела класифіковано та поділено на групи. Зроблено висновок про те, що дане питання ще недостатньо висвітлено, зокрема, необхідно проаналізувати з залученням нових історичних джерел, кількісний, становий та національний склад поміщиків.

The aricle analysis of the study of landlord economy of Kharkiv province in sources historiography is made in the article. It is concluded that this question isn’t covered enough in the historic science of our country, in particular it is necessary to analyse quantitative class and national structure of landlords.
Keywords: історичні джерела; історіографія; поміщицьке землеволодіння; аграрний розвиток; ринкові відносини; Харківська губернія; historical sources; historiography; land ownership; agrarian development; Kharkiv province