Застосування стоматологічного гелю для лікування та профілактики запальних захворювань ротової порожнини - Малоштан, Людмила Миколаївна; Грубник, Ігор Михайлович; Малоштан, Володимир Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Погіршення стоматологічного стану населення тісно пов’язано з несприятливими умовами життя, екологічною ситуацією, безконтрольним застосуванням ліків тощо. Задля запобіганню стоматологічних захворювань, зокрема гінгівіту, велике значення мають профілактичні та лікувальні дії, а саме застосування гелів на рослинній основі, які мають протизапальні, репаративні та антисептичні властивості. Мета. Вивчення фармакологічної ефективності нового комбінованого засобу – гелю для ясен за умови експериментального гінгівіту у щурів. Матеріали та методи. В якості об’єкта дослідження використовували гель для ясен на основі ефірних олій: м’яти перечної та чебрецю та гіалуронової кислоти. Модель експериментального гінгівіту у щурів відтворювали ураженням слизової оболонки (СО) нижньої щелепи та ясен суспензією бджолиної отрути. Інтенсивність розвиненого запального процесу оцінювали за виразністю запальної реакції СО присінку нижньої щелепи у балах на підставі клінічних критеріїв у крові. Стан перекисного окиснення ліпідів/антиоксидантного захисту (ПОЛ/АОЗ) оцінювали за рівнем тіобарбітурової кислоти-активних продуктів та вмістом каталази. Отримані результати. Лікування гелем для ясен покращувало стан ротової порожнини тварин, знижувало вміст лейкоцитів у крові та нормалізувало баланс у системі ПОЛ/АОЗ, що свідчить про виразну ефективність гелю для ясен при лікуванні захворювань ротової порожнини запального ґенезу. Відповідно до отриманих даних гель для ясен виявив виразну протизапальну та репаративну активність на фоні експериментального гінгівіту та перевищував за цими властивостями референтний препарат Камідент. Висновки. Комбінований стоматологічний гель на основі ефірної олії м’яти перцевої, ефірної олії чебрецю повзучого та гіалуронової кислоти є перспективним для подальшого дослідження в якості засобу при запаленні слизових оболонок порожнини роту. The deterioration of the dental health of the population is closely related to unfavorable living conditions, environmental conditions, uncontrolled use of medications, etc. To prevent dental diseases, including gingivitis, preventive and therapeutic actions are of great importance, namely the use of plant-based gels that have anti-inflammatory, reparative and antiseptic properties. Purpose of the study was the study of the pharmacological efficacy of a new combined product - gum gel – in experimental gingivitis in rats. Materials and methods. The gum gel based on essential oils (peppermint and thyme) and hyaluronic acid was used as the object of study. The model of experimental gingivitis in rats was reproduced by damaging the mucous membrane (MM) of the mandible and gums with a suspension of bee venom. The intensity of the developed inflammatory process was assessed by the severity of the MM of the mandibular vestibule in points based on clinical criteria in the blood. The state of lipid peroxidation/antioxidant defense (LPO/AOD) was assessed by the level of thiobarbituric acid-active products and catalase content. The results. Treatment with the gum gel improved the condition of the oral cavity of animals, reduced the content of leukocytes in the blood and normalized the balance in the LPO/AOD system, which indicates the expressive effectiveness of the gum gel in the treatment of diseases of the oral cavity of inflammatory genesis. According to the data obtained, the gum gel showed a pronounced anti-inflammatory and reparative activity against experimental gingivitis and exceeded the reference drug Camident in these properties. Conclusions. The combined dental gel based on peppermint essential oil, thyme creeping essential oil and hyaluronic acid is promising for further research as a remedy for inflammation of the oral mucosa.
Use of dental gel for the treatment and prevention of inflammatory diseases of the oral cavity
Keywords: гель для ясен; гінгівіт; фармакологічна активність; gum gel; gingivitis; pharmacological activity