Гідрогеохімічні особливості Лютнянського газового родовища (північно-західна частина зони Кросно українських Карпат) - Колодій, Ігор Вікторович; Шлапінський, В. Є.; Медвідь, Г. Б. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Встановлено, що гідрогеохімічні особливості покладів в лусці Тихий і лусці Гусний Буковець дещо відрізняються між собою. В лусці Тихий гідрогеохімічна зональність полягає в зростанні мінералізації з глибиною. Серед вод переважають хлоридні натрієві. Встановлена наявність в надрах конденсаційних вод – генетично пов'язаних з покладом. У лусці Гусний-Буковець спостерігається інверсія – мінералізація вод з глибиною зменшується. Такі інверсії пов'язані з вертикальною міграцією вуглеводнів.

The hydrogeochemical features and their differences in the gas fields of the Tykhy Scale and the Gusny-Bukovets Scale have been determined. In the Tykhy Scale, the sodium chloride waters prevail and their mineralization increases with depth. The presence of genetically related to deposits condensation waters is established. In the Gusny-Bukovets Scale, the hydrogeochemical inversion is observed – the mineralization of waters decreases with depth, that associated with the vertical migration of hydrocarbons.
Hydrogeochemical features of Liuta gas field (north-western part of Krosno area of ukrainian Carpathians)
Keywords: гідрогеохімічні особливості; конденсаційні води; вуглеводні; газові поклади; hydrogeochemical peculiarities; condensation waters; hydrocarbons; gas fields