Розробка інформаційно-експертної системи "інтелектуальний капітал ІТ-компаній" - Єльчанінов, Дмитро Борисович; Андрейчіков, Олександр Олегович (Громадська наукова організація "Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління", 2026)
У статті розглянуто проблему оцінювання та управління інтелектуальним капіталом ІТ-компаній. Обґрунтовано обмеженість традиційних фінансових інструментів щодо адекватного відображення нематеріальних активів і показано необхідність використання спеціалізованих інформаційно-експертних систем для зменшення інформаційної асиметрії та підвищення обґрунтованості управлінських рішень. Метою дослідження є проєктування та розробка веб-орієнтованої інформаційно-експертної системи для автоматизованого оцінювання інтелектуального капіталу ІТ-компаній на основі системологічних метрик. Запропонована система реалізує алгоритм обчислення інтегрального показника міри системності (µs ∈ [0; 1]), який забезпечує формалізацію багатокритеріальних експертних оцінок, інтеграцію гетерогенних даних та коректну обробку граничних станів. Описано архітектуру клієнт-серверного веб-застосунку, його функціональні модулі («Expert-mode» та «Business-mode»), технологічний стек і механізми безпеки. Реалізоване рішення забезпечує наскрізну автоматизацію процесу оцінювання – від формування критеріїв до побудови рейтингу ІТ-компаній і генерації рекомендацій. Практична цінність роботи полягає у створенні економічно доцільного інструменту підтримки прийняття рішень, який знижує суб’єктивність оцінок, підвищує валідність результатів та може бути використаний як основа для подальшої інтеграції з технологіями штучного інтелекту та інструментами інтелектуального аналізу даних для виявлення прихованих закономірностей розвитку ІТ-галузі.

The article addresses the problem of assessing and managing the intellectual capital of IT companies. The limitations of traditional financial instruments in adequately reflecting intangible assets are substantiated, and the necessity of employing specialized information-expert systems to mitigate information asymmetry and enhance the validity of managerial decisions is demonstrated. The aim of the study is to design and develop a web-based informationexpert system for the automated assessment of IT companies' intellectual capital based on systemological metrics. The proposed system implements an algorithm for calculating the integral indicator of the degree of systemization (µs ∈ [0; 1]), which ensures the formalization of multi-criteria expert assessments, the integration of heterogeneous data, and the correct processing of boundary states. The architecture of the client-server web application, its functional modules («Expert-mode» and «Business-mode»), technology stack, and security mechanisms are described. The implemented solution ensures end-to-end automation of the assessment process – from criteria formulation to the construction of IT company ratings and the generation of recommendations. The practical value of the work lies in the creation of a costeffective decision support tool that reduces the subjectivity of assessments, increases the validity of results, and can serve as a foundation for further integration with artificial intelligence technologies and advanced data mining tools to identify latent patterns in the development of the IT industry.
Design and development of an information-expert system "intellectual capital of IT companies"
Keywords: інтелектуальний капітал; ІТ-компанії; інформаційно-експертна система; міра системності; веб-застосунок; автоматизація оцінювання; рейтинг; intellectual capital; IT companies; information-expert system; the degree of systemization; web application; assessment automation; ranking