Про вплив процесів комплексоутворення на корозійу поведінку металів в кислих середовищах - Вишневська, Ю. П.; Савченко, Ю. В.; Ткаленко, Д. А. (НТУ "ХПІ", 2008)
Проаналізовано випадки, коли швидкість корозії металів знижується при введенні у агресивні середовища органічних речовин, здатних утворювати комплексні сполуки з катіонами металу, що піддається корозії. Показано, що гальмування корозії досягається завдяки формуванню на поверхні металу шарів з малорозчинних металоорганічних сполук, які перешкоджають безпосередньому контакту металу з компонентами середовища. Рекомендовано при виборі органічних інгібіторів такого типу використовувати два критерії: константу стабільності утворюваного метало комплексу та розчинність такого комплексу у досліджуваному розчині.

Cases was analyzed, when metal corrosion rate decrease at introduction to the aggressive mediums of organic substances, able form complex compounds with cations of corroding metal. It is shown that corrosion braking is achieved due to forming on the metal surface of layers from little soluble metaloorganic compounds, which hinder the direct contact of metal with the components of environment. It is recommended at the choice of organic inhibitors of such a type to use two criteria: the stability constant of for medcomplexes and solubility of such complexes in the explored solution.
Keywords: корозійне руйнування металів; органічні інгібітори; сірчанокислотний розчин; електроди; цистеїн; метіонін