Напрями формування безпеки екологічного потенціалу підприємств: інтегрований підхід в умовах сучасних викликів - Шерстюк, Олександр Валерійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті досліджено комплексні напрями формування системи безпеки екологічного потенціалу українських підприємств, що набуває критичного значення в умовах безпрецедентних викликів. Актуальність теми зумовлена синергією трьох кризових факторів: масштабними руйнуваннями, спричиненими повномасштабною війною; загостренням кліматичних змін, що обмежують виробничі можливості, та новими вимогами європейської інтеграції, що зобов'язують до імплементації стандартів ЄС. У дослідженні екологічний потенціал розглянуто як інтегровану систему природних ресурсів, а його безпека як стан захищеності від різноманітних загроз. Теоретична основа дослідження поєднує міждисциплінарний підхід з ключовими ідеями світових науковців від інституційної теорії Дугласа Норта до концепції «творчого руйнування» Йозефа Шумпетера та підходу до «спільних цінностей» Майкла Портера. Також враховано напрацювання українських експертів Ярослава Жаліла, Андрія Длігача та Василя Юрчишина щодо економічної стійкості в умовах війни. Виділено та систематизовано чотири ключові складові комплексної системи безпеки: ресурсно технологічну, що передбачає впровадження точного землеробства, біоенергетики та робототехніки; фінансово економічну, яка акцентує на інтеграції ESG принципів та використанні інноваційних інструментів, таких як аграрні ноти, для трансформації «мертвого» капіталу в ліквідні активи; організаційно правову, що фокусується на адаптації до законодавства ЄС, впровадженні систем управління якістю (HACCP, ISO) та захисті від агрорейдерства; та соціально інформаційну, що включає корпоративну соціальну відповідальність і захист комерційної таємниці.

The article examines the comprehensive development of a system for ensuring the environmental potential of Ukrainian enterprises, which is of critical importance in the minds of unprecedented movements. The relevance is due to the synergy of three crisis factors: large scale ruins caused by a full scale war; accelerated climate change, which will accommodate the global possibilities, and new benefits of European integration, which will require the implementation of EU standards. The researched environmental potential is viewed as an integrated system of natural resources, and its security is viewed as a defense against various threats. The theoretical basis of the study is based on an interdisciplinary approach with the key ideas of light scientists from the institutional theory of Douglas North to the concept of “creative infusion” by Joseph Schumpeter and come to Michael Porter’s “deep values.” The training of Ukrainian experts Yaroslav Zhalil, Andriy Dligach and Vasyl Yurchyshyn is also ensured for economic stability in the minds of war. It has been seen and systematized that the key warehouse complex safety system is: resource technological, which transfers to the advancement of precision agriculture, bioenergy and robotics; financial and economic, which emphasizes the integration of ESG principles and the use of innovative instruments, such as agricultural notes, for the transformation of “dead” capital into liquid assets; organizational and legal, which focuses on adaptation to EU legislation, promotion of agricultural management systems (HACCP, ISO) and protection from agricultural raiding; and social information, which includes corporate social awareness and protection of commercial secrecy.
Directly forming the environmental potential of enterprises: integrating industrial industries in the minds of participant wicks
Keywords: екологічний потенціал; безпека підприємства; аграрний сектор; зелене фінансування; аграрні ноти; антикрихкість; європейська інтеграція; environmental potential; business safety; agricultural sector; green finance; agricultural notes; anti-crash; European integration