Вогнетривкі та жаростійкі неформовані матеріали на основі композицій системи RO – R₂O₃ – RO₂ – P₂O₅ - Пітак, Ярослав Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2005)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.17.11 – технологія тугоплавких неметалічних матеріалів. – Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, Харків, 2005. Дисертація присвячена розробці наукової концепції створення вогнетривких та жаростійких неформованих матеріалів на основі композицій системи RO – R₂O₃ – RO₂ – P₂O₅. Досліджено субсолідусну будову чотирикомпонентних систем: M–A–S–P, C–А–S–P, Zn–Z–S–B, Zn–A–Z–S, C–M–S–P, A–Z–S–P, M–Z–S–P, C–A–S–B, C–A–Z–S, C–M–A–S, C–Sr–A–Z. Визначено співіснуючі фази в системах, виконано триангуляцію потрійних підсистем та тетраедрацію чотирикомпонентних систем, визначено їх об’єми та ступінь асиметрії, побудовано топологіч-ний граф взаємозв’язку елементарних тетраедрів, надано геометро-топологічну характеристику фаз систем, проведено оцінку евтектичних температур в перерізах систем та побудовано поверхні ліквідусу перетинів. На підставі фізико-хімічних досліджень систем розроблено принципи одержання нових вогнетривких та жаростійких неформованих матеріалів. Розроблені нові склади вогнетривких теплоізоляційних матеріалів, жаростійких та вогнетривких цементів та бетонів на їх основі, набивних мас з високими фізико-механічними та технічними властивостями. Встановлено закономірності фазоутворення, та розроблено принципи одержання цих матеріалів.

Thesis for Doctor of Technical Sciences degree on the speciality 05.17.11 – technology of refractory not metal materials. – National Technical University “Kharkiv Polytechnic Institute”, Kharkiv, 2005. The thesis is devoted to develop scientific conception of creation of fire-resistant and heat resisting materials on the basis of the system RO – R₂O₃ – RO₂ – P₂O₅ compositions. The sub-solidus structure of the four component systems has been investigated: M–A–S–P, C–А–S–P, Zn–Z–S–B, Zn–A–Z–S, C–M–S–P, A–Z–S–P, M–Z–S–P, C–A–S–B, C–A–Z–S, C–M–A–S, C–Sr–A–Z. The co-existed phases in the systems have been determined, the tetrahedra for quaternary systems have been carried out, the volumes elementary tetrahedrons have been determined, the topological characteristic of phases of systems have been given. On the basis of physic-chemical researches of the systems the principles of reception new fire-resistant and heat resisting unforming materials have been developed. New compositions of materials on the base of refractories and cements with high physical, mechanical and technical properties have been developed. The principles of phase-formation have been set up and the principles of obtaining these materials have been worked out.
Fire-resistant and heat resisting unforming materials on the basis of the system RO – R₂O₃ – RO₂ – P₂O₅ compositions
Keywords: цемент вогнетривкий; матеріали теплоізоляційні; система оксидна; синтез твердофазовий; автореферат дисертації; гідрація; fire-resistant cement; heat-isolation materials; oxidized system; hard-phase synthesis; structure-formation; hydration; 666.7