Оцінка ефективності екологічних складових у системі управління охороною праці на цукрових заводах України - Ляшенко, Сергій Олексійович; Кунденко, Микола Петрович; Кісь, Віктор Миколайович; Фесенко, Алла Михайлівна (Західноукраїнський національний університет, 2023)
У статті розглядається питання впливу довкілля, умов та безпеки праці на робочих місцях підприємств з виробництва цукру. Відповідно до сучасних вимог, ефективність роботи підприємства має визначатися не лише з міркувань собівартості кінцевої продукції, а комплексною стратегічною оцінкою енергоефективності, безпеки технологічного процесу, впливу на навколишнє середовище, а також умов праці на робочих місцях. Важливим рушієм розвитку та втілення сучасних технологій є визначення ефективних підходів щодо визначення оцінки економічних складових впливу, а також системи управління, щодо покращання умов та безпеки праці на робочих місцях, а також покращання навколишнього середовища за рахунок розробки ефективних оцінок безпеково-екологічних складових цукрового виробництва. З метою економічного обґрунтування безпекових, екологічних складових на основі правових, економічних та соціальних вимог у цукровому виробництві проведено аналіз цих складових по умовах та безпеці праці, визначення проблем, недоліків в системі управління, а також у нормативно-правовому забезпеченні умов та безпеки праці. При аналізі навколишнього середовища було визначено такі екологічні фактори впливу, як обсяги утворення парникових газів у результаті використання електроенергії, виробленої єдиною енергосистемою України, природного газу, декарбонізації вапняку та зберігання жому. Всі ці складові впливають на забезпечення нормативних умов праці на робочих місцях та навколишнє середовище. Встановлено, що впровадження ефективних заходів з покращання умов та безпеки праці та нормалізація показників навколишнього середовища здатне скоротити споживання природного газу (до 17%) та електроенергії (близько 6,7%) і суттєво зменшити обсяги утворення вуглекислого газу та метану, основних парникових газів. При цьому раціоналізація організації робочого місця в системі управління цукровим виробництвом може забезпечити приріст продуктивності праці до 20%. Запровадження розрахунків, що враховують безпекові, правові та екологічні складові системи «людина-машинна-навколишнє середовище», дає можливість підвищити ефективність управління цукровим виробництвом.

The article considers the importance of sugar mills' environment, conditions, and occupational safety. According to modern requirements, the efficiency of an enterprise should be determined not only using the cost of outproducts but by a comprehensive strategic assessment of energy efficiency, technological safety, impact on the environment, and working conditions at workplaces. The critical driving force for the development of modern technologies is effective approaches to determine the economical components of the environmental impact assessments, as well as management systems to improve conditions and occupational safety at workplaces of sugar production. At the same time, it is necessary to optimize the use of electricity, natural gas, coal, and freshwater with the maximum quality of products at the sugar factories of Ukraine. To economically substantiate the safety and environmental components based on legal, economic, and social requirements in sugar production, these components were analyzed regarding occupational safety, identification of problems, drawbacks in the management, and the regulatory and legal systems of occupational safety. The main environmental factors of sugar production are greenhouse gases emission. These emissions result from using natural gas; the electricity produced by the energy system of Ukraine; decarbonization of limestone; and pulp storage. All these components affect the working conditions at workplaces and the environment. Considering these components and their impact on working conditions and the environment with certain features of the technological process of sugar production, the general economic and social approaches to determine the effectiveness of occupational safety and environmental safety in the system "human-machine-environment" were worked out. It was established that improving working conditions and safety and normalizing ecological impacts can reduce the consumption of natural gas (up to 17%); electricity (about 6.7%) and significantly reduce the amount of carbon dioxide and methane as the leading greenhouse gases. Furthermore, the rationalization of workplace organization in the sugar production management system can increase labor productivity by up to 20%. The introduction of the assessments that consider the safety, legal and environmental components of the system "human-machine-environment" makes it possible to increase the efficiency of sugar production management.
Assessment of the efficiency of environmental components in the occupational safety management system at sugar factories of Ukraine
Keywords: економічна ефективність; соціальна ефективність; екологічна безпека; цукрове виробництво; безпека праці; умови праці; оцінка; economic efficiency; social efficiency; environmental safety; sugar production; occupational safety; working conditions; assessment