Маслоуловлювач потужних електричних машин - Мінко, Олександр Миколайович; Гордієнко, Володимир Юрійович; Грубой, Олександр Петрович; Шевченко, Валентина Володимирівна (My University, 2017)
Мастилоуловлювач потужних електричних машин належить до важкого електромашинобудування. Мастилоуловлювач, що складається зі звареного металевого корпусу, який має роз'єм по горизонтальній осі, фланці якого сполучаються болтовим з'єднанням. Маслоуловлювач виконаний таким чином, що створює пустотілу кільцеву камеру, доступ до якої наявний на внутрішньому діаметрі мастилоуловлювача. При цьому в нижній точці камери виконаний перший циліндричний отвір, який розташований горизонтально, в стінці, яка примикає до підшипника турбогенератора. На внутрішньому діаметрі корпусу встановлені ущільнювальні гребінці, закріплені в ньому карбуванням і потайними гвинтами. При цьому в нижній частині корпусу між гребінцями виконані циліндричні отвори, які з'єднують зовнішній простір корпусу мастилоуловлювача з його камерою. В запропонованій конструкції корпус виконаний з додатковою камерою, аналогічною основній, яка розташована на стороні маслоуловлювача, протилежній від підшипника турбогенератора. Мастилоуловлювач згаданої конструкції, в якому в бічній стінці нижньої частини додаткової камери виконано другий циліндричний отвір, з'єднуючий її з основною камерою. При цьому в нижній частині основної камери в протилежній стінці виконаний другий отвір більшим діаметром, ніж перший. Використання запропонованої конструкції знизить величину протікання масла, що проходить через гребінці ущільнень мастилоуловлювача, здійснить ефективний відвід масла з міжгребінцевого простору і камер мастилоуловлювача. Мастилоуловлювач потужних електричних машин належить до області електромашинобудування, зокрема до мастилоуловлювачів крупних електричних машин, наприклад турбогенераторів.
Keywords: патент; винахід; важке електромашинобудування; турбогенератори; підшипник; корпус; циліндричний отвір; протікання масла