Компостування як екологічно безпечний метод утилізації органічних відходів - Сакун, Антоніна Олегівна; Самойленко, Наталія Миколаївна; Кутковий, Д. О. (Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України, 2025)
У статті узагальнено теоретичні та практичні засади компостування як екологічно безпечного методу утилізації органічних відходів, спрямованого на зниження антропогенного навантаження на довкілля та підвищення родючості ґрунтів. Метою дослідження є визначення ролі компостування у формуванні екологічно орієнтованих систем управління відходами та перспектив його широкого впровадження в Україні в контексті реалізації принципів циркулярної економіки та сталого розвитку. У роботі застосовано методи порівняльного аналізу, систематизації наукових джерел і узагальнення результатів попередніх досліджень, що дозволило проаналізувати потенціал використання органічної фракції твердих побутових відходів та визначити перспективи для розширеного використання компостування в Україні. Встановлено, що компостування є одним із найперспективніших напрямів біологічної переробки органічних відходів, що дозволяє скоротити обсяги відходів, які підлягають захороненню та зменшити викиди метану. Використання компосту як органічного добрива сприяє поліпшенню родючості ґрунту, збільшує секвестрацію вуглецю та зменшує потреби у мінеральних добривах. Аналіз зарубіжного досвіду показав, що компостування є невід’ємною частиною муніципальних програм управління біовідходами, тоді як в Україні цей процес перебуває на етапі становлення. Пілотні проєкти впроваджуються у деяких міських громадах, однак поширення практик обмежується відсутністю належної інфраструктури управління відходами, недостатніми фінансуванням та недостатнім рівнем екологічної свідомості населення. У роботі визначено перспективи стійкого та екологічно безпечного розвитку компостування в Україні. Запропоновано залучення державного регулювання до нормування забруднення компосту шкідливими речовинами, ефективного управління роздільним збором ТПВ та надання пільг суб’єктам господарювання стосовно їх діяльності з утилізації відходів шляхом компостування. Також запропоновано запровадження сучасних інтелектуальних технологій у компостуванні та цифрових технологій (ІоТ) в управлінні органічними відходами і у сільському господарстві. Зазначено, що важливою сферою є співпраця різних структур, залучених у процес утилізації відходів компостуванням, а також інформування та обізнаність громад щодо компостування. Узагальнені результати підтверджують, що компостування органічних відходів є ключовим інструментом ресурсозбереження та екологічної безпеки, а його впровадження сприятиме переходу України до моделі циркулярної економіки та сталого розвитку у системі управління відходами.

The article summarizes the theoretical and practical foundations of composting as an environmentally safe method of organic waste utilization aimed at reducing anthropogenic pressure on the environment and improving soil fertility. The purpose of the study is to determine the role of composting in the formation of environmentally oriented waste management systems and the prospects for its widespread implementation in Ukraine in the context of the principles of the circular economy and sustainable development. The research applies methods of comparative analysis, systematization of scientifi sources, and generalization of previous research results, which made it possible to analyze the potential of using the organic fraction of municipal solid waste and to identify opportunities for expanding composting practices in Ukraine. It was found that composting is one of the most promising areas of biological treatment of organic waste, allowing for the reduction of waste volumes destined for landfiling and for the mitigation of methane emissions. The use of compost as an organic fertilizer improves soil fertility, increases carbon sequestration, and reduces the need for mineral fertilizers. An analysis of foreign experience showed that composting is an integral part of municipal biowaste management programs, whereas in Ukraine this process is still in its formative stage. Pilot projects have been implemented in several urban communities; however, the spread of such practices is constrained by insuffient waste management infrastructure, limited funding, and a low level of environmental awareness among the population. The study identifis prospects for sustainable and environmentally safe development of composting in Ukraine. It proposes involving state regulation in setting standards for compost contamination by harmful substances, improving the management of separate waste collection, and providing incentives for enterprises engaged in composting-based waste utilization. It also suggests the introduction of modern intelligent composting technologies and digital tools (IoT) for managing organic waste and agricultural processes. It is emphasized that cooperation among diffrent stakeholders involved in composting and raising public awareness and education are crucial. The summarized fidings confim that composting of waste is a key tool for resource conservation and environmental safety, and its implementation will contribute to Ukraine’s transition toward a circular economy and sustainable waste management system.
Composting as an environmentally safe method of organic waste utilization
Keywords: компост; компостування; родючість ґрунту; підвищення родючості; органічна фракція твердих побутових відходів; compost; composting; soil fertility; fertility enhancement; organic fraction of municipal solid waste