Оновлення національних стандартів в сфері електромагнітної сумісності - Князєв, Володимир Володимирович (НТУ "ХПІ", 2016)
У статі наведено аналіз національних стандартів України у галузі електромагнітної сумісності (ЕМС) технічних засобів (ТЗ) ідентичних європейським, які прийнято методом підтвердження, з наданням чинності з 1 січня 2016 року. Порівняння вимог цих стандартів з аналогічними, які були чинні в Україні та введені методом перекладу відповідних стандартів ІЕС, має сенс з різних причин. Важливо визначити чи є між ними суттєві відмінності, які необхідно враховувати виробникам ТЗ та органами з оцінки відповідності при здійснені випробувань ТЗ. Крім того, є формальна сторона питання, що пов’язана з необхідністю внесення змін до сфери акредитації випробувальних лабораторій. Визначено, що суттєвих відмінностей не має. Автор також вважає недоцільною відміну чинності попередніх редакцій стандартів.

This scientific paper analyzes the National Standards of Ukraine on the electromagnetic compatibility (EMC) of technical equipment identical to European. The standards were approved using the method of attestation, and came into effect on January 1, 2016. The comparison of the requirements provided for by European Standards with those that were in force in Ukraine and were introduced by way of the translation of relevant IEC standards makes sense for different reasons.
Updating national standards in the field of electromagnetic compatibility
Keywords: стандарти європейського союзу; емісія; несприйнятливість; технічні засоби; електромагнітна сумісність; EU standards; emissions; immunity