Маркетингові інструменти комунікаційної політики в цифровому маркетингу: аналіз сучасних трендів - Татаринцева (Курбатова), Юлія Леонідівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Стаття присвячена дослідженню сучасних тенденцій комунікаційної політики в цифровому маркетингу в умовах економіки вражень. Проаналізовано технічний, поведінковий та економічний аспекти цифрового маркетингу, що дозволяє комплексно оцінити його вплив на бізнес-середовище. Технічний аспект розкриває рівень проникнення цифрових інструментів у маркетингові стратегії компаній, зокрема використання соціальних мереж, штучного інтелекту для персоналізації контенту та мобільних платформ для взаємодії з аудиторією. Поведінковий аспект висвітлює трансформацію споживчих звичок українських користувачів, які надають перевагу відеоконтенту та мобільним пристроям у повсякденній онлайн-активності. Виявлено демографічні зміни в онлайн-аудиторії, зростання популярності месенджерів як комунікаційних платформ та зміну пріоритетів споживачів на користь локального бізнесу і соціально відповідальних брендів. Економічний аспект демонструє значне збільшення витрат на цифрову рекламу в загальному маркетинговому бюджеті та необхідність впровадження омніканальних стратегій для забезпечення безперервної взаємодії з клієнтами. Розроблено практичні рекомендації для компаній щодо адаптації до вимог економіки вражень, що включають використання емоційного маркетингу, формування онлайн-спільнот навколо бренду, застосування штучного інтелекту для глибокого аналізу цільової аудиторії та забезпечення етичності у процесах збору й використання споживчих даних. Дослідження підкреслює критичну важливість створення унікального клієнтського досвіду через інтеграцію інноваційних технологій та персоналізований підхід до побудови довгострокових відносин з аудиторією. Обґрунтовано необхідність гнучкого управління маркетинговими кампаніями та швидкої адаптації до динамічних змін ринкового середовища. Визначено ключову роль інтерактивних технологій у підвищенні рівня залученості споживачів та формуванні емоційного зв'язку з брендом. Запропоновані рекомендації спрямовані на досягнення конкурентних переваг через комплексне використання цифрових інструментів комунікації та створення цінного досвіду для клієнтів у сучасному цифровому просторі. Особливу увагу приділено аналізу впливу відеоконтенту на поведінку споживачів та ефективність різних цифрових каналів у досягненні маркетингових цілей. Розглянуто виклики, пов'язані з конфіденційністю даних та посиленням регуляторних вимог, що вимагає від компаній етичного підходу до цифрових комунікацій. Дослідження демонструє важливість балансу між технологічними інноваціями та емоційною складовою взаємодії зі споживачами для забезпечення довгострокового успіху бізнесу. Результати роботи можуть бути використані компаніями для оптимізації комунікаційної політики та підвищення ефективності цифрових маркетингових кампаній в умовах трансформації споживчої поведінки. The article is devoted to the study of current trends in communication policy in digital marketing under the conditions of the experience economy. The technical, behavioral, and economic aspects of digital marketing are analyzed, which allows for a comprehensive assessment of its impact on the business environment. The technical aspect reveals the level of penetration of digital tools into companies' marketing strategies, particularly the use of social networks, artificial intelligence for content personalization, and mobile platforms for audience engagement. The behavioral aspect highlights the transformation of Ukrainian users' consumption habits, who prefer video content and mobile devices in their daily online activities. Demographic changes in the online audience, the growing popularity of messengers as communication platforms, and the shift in consumer priorities towards local businesses and socially responsible brands have been identified. The economic aspect demonstrates a significant increase in digital advertising spending in the overall marketing budget and the need to implement omnichannel strategies to ensure continuous customer interaction. Practical recommendations have been developed for companies regarding adaptation to the requirements of the experience economy, including the use of emotional marketing, formation of online communities around the brand, application of artificial intelligence for in-depth target audience analysis, and ensuring ethics in the processes of collecting and using consumer data. The study emphasizes the critical importance of creating a unique customer experience through the integration of innovative technologies and a personalized approach to building long-term relationships with the audience. The necessity of flexible management of marketing campaigns and rapid adaptation to dynamic changes in the market environment is substantiated. The key role of interactive technologies in increasing consumer engagement levels and forming emotional connections with the brand is determined. The proposed recommendations are aimed at achieving competitive advantages through the comprehensive use of digital communication tools and creating valuable experiences for customers in the modern digital space. Particular attention is paid to analyzing the impact of video content on consumer behavior and the effectiveness of various digital channels in achieving marketing goals. The challenges associated with data privacy and strengthened regulatory requirements are examined, which demand an ethical approach to digital communications from companies. The study demonstrates the importance of balancing technological innovations and the emotional component of consumer interaction to ensure long-term business success. The results of the work can be used by companies to optimize communication strategies and improve the effectiveness of digital marketing campaigns in the context of transforming consumer behavior.
Marketing communication policy tools in digital marketing: analysys current trends
Keywords: цифровий маркетинг; комунікаційна політика; маркетингові інструменти; тренди; економіка вражень; персоналізація; омніканальність; ефективність; лояльність споживачів; digital marketing; communication policy; marketing tools; trends; experience economy; personalization; omnichannel communication; effectiveness; consumer loyalty