Утилизация гидразинсодержащих ЖРТ методом нейтрализации - Панасюк, А. Г.; Шестозуб, А. Б.; Ранский, А. П.; Ильченко, В. И. (НТУ "ХПИ", 2010)
Наведені дані досліджень з утилізації високотоксичних гідразинвмісних рідинних ракетних палив (РРП), зокрема, «гептилу»–несиметричного диметилгідразину (НДМГ)–через отримання енергоємних менш токсичних солей, що дозволяє сповна використати значний енергетичний потенціал НДМГ. Досліджували утилізацію шляхом нейтралізації РРП енергоємними кислотами та кисеньвмісними кислотами в спиртовому, водно-спиртовому та водному середовищах, або шляхом двостадійної утилізації, яка включає нейтралізацію найпоширенішими кислотами з наступним іонним обміном із солями енергоємних кислот. Передбачається, що отримані продукти утилізації будуть використані як компоненти та сенсибілізатори вибухових речовин, твердих та унітарних ракетних палив, газогенеруючих сумішей і ін.

The authors have investigated the highly toxic hydrazine-containing liquid rocket fuel utilization, including so-called “heptile”–unsymmetrical dimethylhydrazine (UDMH). This technology let us to obtain the energetic and less toxic salts and make it possible to save the initial energy of UDMH molecule. They have proposed the “heptile” neutralization by the action of energetic acids or oxygencontaining acids. Another variant included the neutralization by industrial acids and further ionic exchange with the energetic salts. The obtained neutralization products can be used as components and sensibilizing supplements to industrial explosives, solid and unitary rocket fuels, gas-generator mixtures and so on.
Keywords: сокращение стратегических вооружений; утилизируемые топлива; нейтрализация кислотами; гептил; получение энергоемких солей