Тенденції в архітектурі Харкова початку ХХ ст.: творча спадщина викладачів Харківського політехнічного інституту (до 140-річчя з дня відкриття) - Гутник, Марина Валеріївна; Тверитникова, Олена Євгенівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Розглядається формування архітектурних композицій у місті Харкові зусиллями викладачів Харківського практичного технологічного інституту (ХПТІ, нині – НТУ «ХПІ»). ХПТІ, відкритий у 1885 р., став першим вищим технічнм закладом на території Наддніпрянської України. Інститут став не лише навчальним центром, але й осередком архітектурних інновацій та підготовки нових інженерних кадрів. Архітектори, які викладали у ХПТІ, залишили значну архітектурну спадщину, яка змінила обличчя міста. Зокрема це доробок С.І. Загоскіна, О.М. Бекетова, М.З. Харманського, О.Г. Молокіна, В.Х. Немкіна. Архітектори не лише викладали у ЗВО, а й активно брали участь у конкурсах, виступали з обміном думок через товариства та журнали. Дослідження архітектурної спадщини цих спеціалістів залишається актуальним, адже воно дозволяє простежити, як діяльність викладачів навчальних закладів впливає на розвиток інфраструктури та архітектурний стиль міста.

The formation of architectural compositions in the city of Kharkiv is examined through the contributions of professors of the Kharkiv Practical Technological Institute (KhPTI, now NTU “KhPI”). Established in 1885, KhPTI became the first higher technical institution in Upper-Dnieper Ukraine. The institute served not only as an educational center but also as a hub of architectural innovation and a training ground for new engineering professionals. The architects who taught at KhPTI left a substantial architectural legacy that reshaped the city’s appearance. This legacy includes the works of S.I. Zahoskin, O.M. Beketov, M.Z. Kharmanskyi, O.H. Molokin, and V.Kh. Nemkin. These architects not only taught at the institution but also actively participated in competitions and engaged in exchanging ideas through societies and journals. Research on the architectural heritage of these specialists remains relevant, as it allows us to trace how the activities of educators at academic institutions influence the development of urban infrastructure and architectural style.
Tendencies in the architecture of Kharkiv at the early 20th century: the creative legacy of professors of Kharkiv polytechnic institute (to the 140th anniversary of its foundation)
Keywords: Харківський практичний технологічний інститут; Харківський технологічний інститут; архітектори; біографістика; краєзнавство; модерн; модернізм; С. І. Загоскін; О. М. Бекетов; М. З. Харманський; О. Г. Молокін; В. Х. Немкін; Kharkiv Institute of Practical Technology; Kharkiv Institute of Technology; architects; biography; local history; modernism; modernism; S. I. Zahoskin; O. M. Beketov; M. Z. Harmanskyі; O. H. Molokin; V. Kh. Nemkin