Левчук, І. В.Кіщенко, В. А.Тимченко, Валентина КузьмівнаКуниця, Катерина Вікторівна2016-10-182016-10-182015Амарантова олія - якість та безпечність щодо використання як біологічно активної добавки / І. В. Левчук [та ін.] // Інтегровані технології та енергозбереження. – 2015. – № 2. – С. 74-81.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/23761В статье подтверждена высокая ценность амарантового масла в качестве биологически активной добавки. Разработан метод исследования сквалена – естественного антиоксиданта на основе методов газожидкостной и тонкослойной хроматографии. Представлены результаты мониторинга сквалена в амарантовом масле и определены его некоторые структурные, физико-химические и показатели безопасности для целей идентификации, фальсификации и создания схем технохимического контроля производства.The article confirmed the high value of amaranth oil in a dietary supplement. Developed research method of squalene – a natural antioxidant-based gas-liquid chromatography. Results of monitoring of squalene in amaranth oil and identified some of the structural, physico-chemical and safety indicators for the purposes of identification, falsification and creating schemes technochemical control of production.ukбіологічно активні добавкиантиоксидантгазорідинна хроматографіятонкошарова хроматографіятехнохімконтрольАмарантова олія - якість та безпечність щодо використання як біологічно активної добавкиAmarant oil - the quality and safety of the use in a dietary supplementArticle