Мережевий ритейл в Україні: тенденції розвитку та структурні трансформації - Коптєва (Фадєєва), Ганна Миколаївна; Шуміло, Ольга Станіславівна; Шелест, Олексій Леонідович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті досліджено сучасні тенденції розвитку мережевого ритейлу України в умовах цифровізації економіки, глобальних кризових викликів та воєнного впливу. Обґрунтовано, що роздрібна торгівля залишається одним із найдинамічніших секторів національної економіки, який формує значну частку внутрішнього валового продукту, забезпечує зайнятість населення та є важливим індикатором економічної стійкості країни. На основі офіційних статистичних даних Державної служби статистики України проаналізовано динаміку обороту роздрібної торгівлі у 2019–2024 роках, що дозволило виявити як кризові зниження, так і відновлювальні тенденції. Визначено регіональні та структурні зрушення, спричинені воєнними діями, внутрішньою міграцією населення та перерозподілом торговельної активності між східними і західними регіонами. Здійснено оцінку трансформацій ринку, пов’язаних із цифровізацією операційних процесів, розвитком омніканальних форматів, оптимізацією логістичних ланцюгів і формуванням нових моделей взаємодії зі споживачами. Показано, що цифрові технології, електронна комерція та системи аналітики попиту стають основними драйверами ефективності мережевих операторів, визначаючи їхню здатність адаптуватися до змін споживчої поведінки. Сформовано узагальнену характеристику провідних торговельних мереж України за результатами 2024 року, що підтверджує стабілізацію фінансових показників і відновлення прибутковості галузі. Визначено ключові напрями подальшого розвитку ритейлу: розширення цифрової інфраструктури, підвищення гнучкості бізнес-моделей, розвиток регіонально збалансованих форматів торгівлі та посилення соціальної відповідальності бізнесу. Отримані результати мають наукове та практичне значення для формування стратегій післявоєнного відновлення та підвищення конкурентоспроможності українського мережевого ритейлу.

The article investigates the current trends and structural transformations of network retail in Ukraine under the conditions of economic digitalization, global crisis challenges, and the impact of the ongoing war. It is substantiated that retail trade remains one of the most dynamic and socially significant sectors of the national economy, contributing substantially to GDP formation, employment, and household welfare. Based on official data from the State Statistics Service of Ukraine, the dynamics of retail trade turnover in 2019–2024 were analyzed, revealing both the contraction phase caused by the full-scale invasion and the subsequent recovery trends of 2023–2024. The study identifies regional and structural shifts associated with the redistribution of trade activity from the eastern to the western macroregions as a result of population migration, business relocation, and logistical restructuring. The research emphasizes the role of digital transformation in shaping modern retail formats - including the development of omnichannel sales models, automation of business processes, implementation of data-driven analytics, and expansion of e-commerce. It is shown that digitalization enhances retailers’ adaptability to changes in consumer behavior, particularly the demand for safety, speed, and convenience. A comparative assessment of the top Ukrainian retail chains in 2024 demonstrates stabilization of revenues, restoration of profitability, and the growing importance of corporate social responsibility in business strategies. The paper generalizes the main vectors of further development of Ukrainian network retail in the post-war period: expansion of digital infrastructure, enhancement of business flexibility, support for regionally balanced retail networks, and integration into sustainable development principles. The research findings are of theoretical and practical value for policymakers, retail associations, and enterprises developing adaptive strategies for economic resilience and innovation-based growth.
Network retail in Ukraine: development trends and structural transformations
Keywords: торговельна мережа; ритейл; мережевий ритейл; формати ритейлу; тренди розвитку мережевого ритейлу; структурні трансформації; регіональний розвиток; споживча поведінка; сталий розвиток; trade network; retail; network retail; retail formats; development trends of network retail; structural transformations; regional development; consumer behavior; sustainable development