Травматичне розщеплення та культурні стереотипи і етнічна ідентичність в світлі розуміння опозиції "свій" – "чужий" - Годзь, Наталія Борисівна (Видавництво Національного університету "Острозька академія", 2023)
Розглянуто питання ідентичності та національну специфіку на прикладі порівняльного аналізу текстів народних казок різних етно сів. Було запропоновано низку основних стандартів, за якими носії від носять себе до певних груп та розуміють відмінності поміж «своїми» та «чужими». Там же було запропоновано їх розділяти на ауто- та гетеростереотипи. При цьому наголошувалося, що аутостереотипи це група ознак за якими визначається низка націоспецифічних рис.

The question of identity and national specificity is considered on the example of a comparative analysis of the texts of folk tales of different ethnic groups. A number of basic standards have been proposed by which speakers refer to certain groups and understand the differences between “own” and “other”. There, it was proposed to divide them into auto- and heterostereotypes. At the same time, it was emphasized that autostereotypes are a group of signs by which a number of nation-specific features are determined.
Traumatic splitting and cultural stereotypes and ethnic identity in the light of the understanding of the opposition "own" – "alien"
Keywords: культурні стереотипи; свій; чужий; етнічна ідентичність; cultural stereotypes; own; foreign; ethnic identity