Психолого-педагогічні аспекти формування професійної ідентичності майбутнього фахівця з охорони праці - Мовмига, Наталія Євгенівна (СPM "ASF", 2019)
У змісті статті звернено увагу на підготовку майбутніх фахівців позначеної галузі, яка має бути орієнтована як на отримання певної сукупності професійних знань, так і на творчий характер діяльності. Питання про розвиток професійної ідентичності включено в коло загальної проблеми становлення професіонала. Аналізуючи погляди науковців на проблему формування професійної ідентичності, можна відмітити, що професійна ідентичність виступає системним, динамічним, багаторівневим психологічним явищем, безпосередньо пов‟язаним з професійним самовизначенням, професійною самосвідомістю, професійним простором і професійним розвитком. Розкрито зміст основних етапів формування у студентів професійної ідентичності. Виходячи з того, що фахівцям із охорони праці вкрай важливо оволодіти професійною діяльністю на індивідуально-особовому рівні, його підготовка має бути орієнтована на професійно-особовий розвиток і саморозвиток. Тому важливим є розкриття сутності таких об‟єктів професійної самосвідомості, як: комунікативні, статусно-позиційні, діяльністно-професійні і зовнішньо-поведінкові якості. Важливого значення набуває дослідження професійної ідентичності.

The article draws attention to the training of future specialists in the designated area, which is focused on obtaining a certain set of professional knowledge and creativity. The issue of the development of professional identity is included in the circle of the General problem of becoming a specialist. Analyzing the views of scientists on the problem of formation of a specialist it can be noted that professional identity is a systemic, dynamic, multilevel and psychological phenomenon, directly associated with professional self-determination, self-consciousness, professional space and development. The content of the main stages of formation of students‟professional identity is revealed. Based on the fact that it is extremely important for job safety specialists to master professional skills at a personal level, their training should be focused on professional and selfdevelopment. Therefore, it is important to disclose the essence of such objects of consciousness as: communicative, status-positional, activity-professional and externally-behavioral qualities. The study of professional identity becomes critical.
Psychological and Pedagogical Aspects of Formation Professional Identity o a Future Safety Professional
Keywords: професійна ідентичність; психолого-педагогічні умови; професійна підготовка; індивідуально-особовий розвиток; професійно-особовий розвиток та саморозвиток; фахівець з охорони праці; professional identity; psychological and pedagogical conditions; professional training; personal development; vocational and personal development and self-development; specialist in job safety