Актуальні проблеми розвитку економіки української промисловості - Погорєлов, Микола Іванович (НТУ "ХПІ", 2018)
Виробничо-територіальний комплекс України є важливою складовою ланкою єдиного східноєвропейського господарського комплексу. Народногосподарський комплекс України охоплює всі ланки суспільного виробництва, розподілу та обміну на своїй території. Економіка України виділяється складною, досить диференційованою і диверсифікованою структурою. Для неї характерні: переважання важкої індустрії, недостатній розвиток галузей і виробництва товарів народного споживання, наявність галузей і виробництв, що забезпечують науково-технічний прогрес і розширення й поглиблення внутрішньогалузевих та міжгалузевих виробничих зв'язків. На галузеву структуру економіки України мають вплив різні економічні та природні фактори, в тому числі наявний рівень розвитку продуктивних сил, темпи зростання або занепаду виробництва, рівень забезпечення сировинними та паливно-енергетичними ресурсами, інтенсивність реалізації досягнень науки і техніки, міжнародний поділ праці, економічна інтеграція. Територіальний поділ праці і відмінності в економічних і природних умовах в окремих регіонах України мають вплив на диференціацію структури промисловості, її формування та удосконалення. Науково-технічний прогрес посилює динамічність зрушень у структурі промисловості. Міжгалузеві пропорції в сучасних умовах виявляють залежність від соціальних аспектів, пов'язаних з підвищенням добробуту населення, тому виробництво товарів народного споживання повинно розвиватися як пріоритетне.

Production and territorial complex of Ukraine is an important component of the single Eastern European economic complex. The national economic complex of Ukraine covers all the links of social production, distribution and exchange on its territory. Ukraine's economy is distinguished by a complex, rather differentiated and diversified structure. It is characterized by the predominance of heavy industry, insufficient development of industries and production of consumer goods, the presence of industries and industries that ensure scientific and technological progress and the expansion and deepening of intra-and inter-sectoral production relations. The sectoral structure of the economy of Ukraine is influenced by various economic and natural factors, including the existing level of development of productive forces, the rate of growth or decline in production, the level of supply of raw materials and fuel and energy reso urces, the intensity of the implementation of science and technology, the international division of labor, economic integration. Territorial division of labor and differences in economic and natural conditions in some regions of Ukraine have an impact on the differentiation of the structure of industry, its formation and improvement. Scientific and technological progress increases the dynamism of shifts in the structure of industry. Inter-sectoral proportions in modern conditions show dependence on social aspects related to the welfare of the population, so the production of consumer goods should be developed as a priority.
Actual problems of development of economy of the ukrainian industry
Keywords: управління; система; контроль; стратегія; management; system; methodology