Методичні вказівки до виконання розрахункового завдання з навчальної дисципліни "Прикладне програмування" - Плєснецов, Сергій Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Практичне завдання за дисципліною «Прикладне програмування» є засобом засвоєння, закріплення та перевірки знань, вмінь та навичок, придбаних при вивченні предмету. Сучасне програмне забезпечення часто базується на принципі об’єктності, або об’єктно-орієнтованому програмуванні. Об’єктно-орієнтоване програмування (ООП) є одним з найбільш поширених методів прикладного програмування, який дає можливість структурування оптимізації та підвищення надійності виконання програмного коду. ООП має набір принципів та особливостей, що відокремлюють його від класичного структурного або функціонального програмування, в першу чергу через широке, майже ексклюзивне використання об’єктів різних класів як носіїв блоків алгоритму, а також через наявність значного масиву особливостей, пов’язаних з наробленими за останні десятиліття шаблонами проектування об’єктно-орієнтованого програмного забезпечення. Об’єктний підхід поширюється не тільки на безпосередньо розробку структури програми, але й на додаткові інструменти, які можуть бути важливими чи необхідними при реалізації програмних засобів, що розробляється для рішення тієї чи іншої задачі. ООП визначається як парадигма програмування, заснована на концепції «об’єктів», які можуть містити дані та код: дані у вигляді полів (атрибути або властивості), і код у формі процедур та функцій (методи). Особливістю об’єктів є те, що власні процедури об’єкта можуть отримувати доступ до полів даних і змінювати їх. В ООП комп’ютерні програми створюються шляхом створення їх з об’єктів, які взаємодіють один з одним. ООП підтримується багатьма мовами програмування. В більшості випадків об’єкт є реалізацією абстрактного класу. Інакше кажучи, об’єкти є екземплярами класів, які також визначають їх типи, поля, методи тощо. Багато з найбільш широко використовуваних мов програмування (такі як C++, Java, Python тощо) є мультипарадигмальними, і вони більшою чи меншою мірою підтримують об’єктно-орієнтоване програмування, як правило, у поєднанні з імперативним, процедурним програмуванням. В даних методичних вказівках наведено завдання для виконання розрахункової роботи в межах дисципліни «Прикладне програмування». Вони спрямовані на закріплення знань та навичок, що необхідні для вирішення базових задач при програмуванні додатків з комплексним наповненням (додатки, що поєднують аналітичні – розрахунок, обробка даних, тощо – та мультимедійні – візуалізація – функції, а також операції збереження та відновлення даних), а також вимоги до структурування та оформлення звітів про виконання цих завдань.
Keywords: методичні вказівки; розрахункове завдання; програмування; прикладне програмування; інформаційні технології; вимірювальні технології