Глобальна економіка та її вимоги до соціальної відповідальності підприємств - Подрез, Ольга Іванівна; Черепанова, Вікторія Олександрівна (ФОП Лібуркіна Л. М., 2023)
Метою статті є дослідження сутності дефініції «глобальна економіка», а також впливу сучасних трансформаційних процесів на діяльність держави та підприємств у сфері соціального захисту та соціального забезпечення працівників і населення. На базі термінологічного аналізу визначено сутність і характерні особливості глобальної економіки як процесу, що постійно змінюється та стосується об’єднання країн в єдиний інформаційний, економічний, екологічний та соціальний простір. Проведено систематизацію позитивних і негативних наслідків глобалізації щодо розвитку соціальної сфери розвинутих країн світу і країн, що розвиваються. Доведено, що під впливом негативних наслідків глобалізації виникає потреба у формуванні системи соціального захисту, який базується на використанні соціального забезпечення на рівні держави та на рівні підприємства за видами та інструментами. На рівні держави соціальне забезпечення розподілено на такі види, як: правове та адміністративне, економічне, екологічне, матеріально-енергетичне та медичне, а на рівні підприємства – фінансове, екологічне, матеріально-енергетичне, медичне та правове. Такий розподіл дозволяє вживати заходи щодо соціального захисту за конкретними видами соціального забезпечення. Побудовано ланцюг щодо ліквідації впливу негативних наслідків на соціальну сферу, а саме: наслідки впливу глобальної економіки – соціальні наслідки – соціальний захист – соціальна відповідальність – соціальне партнерство. У подальшому дослідженні доцільно побудувати концепцію управління соціальною відповідальністю підприємств, яка спрямована на розробку та впровадження заходів соціального захисту, а також визначити структуру, складові та інструменти механізму щодо її впровадження.

The article is aimed at studying the essence of the definition of «global economy», as well as the impact of modern transformation processes on the activity of the State and enterprises in the sphere of social protection and social security of workers and population. On the basis of terminological analysis, the essence and characteristics of the global economy as a constantly changing process concerning the unification of countries into a single informational, economic, ecological and social space have been determined. A systematization of positive and negative consequences of globalization in relation to the development of the social sphere of developed countries and developing countries was carried out. It is proved that, under the influence of the negative consequences of globalization, there is a need to form a system of social protection, which is based on the use of social security at the level of the State and at the level of enterprise, in accordance with types and instruments. At the State level, social security is divided into such types as: legal and administrative, economic, ecological, material and energy, and medical, and at the enterprise level as financial, ecological, material and energy, medical, and legal. This distribution allows taking measures for social protection for specific types of social security. A chain has been built to eliminate the impact of negative consequences on the social sphere, namely: the consequences of the impact of the global economy – social consequences – social protection – social responsibility – social partnership. In further research, it is advisable to build a conception of social responsibility management of enterprises, which is aimed at developing and implementing social protection measures, as well as to determine the structure, components and instruments of the mechanism for its implementation.
The Global Economy and Its Requirements for Social Responsibility of Enterprises
Keywords: глобальна економіка; наслідки глобальної економіки; соціальні наслідки; соціальне партнерство; соціальний захист; соціальна відповідальність; global economy; consequences of the global economy; social consequences; social partnership; social protection; social responsibility