Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з навчальної дисципліни "Організація аудиту в галузі охорони праці" - Твердохлєбова, Наталя Євгеніївна; Євтушенко, Наталія Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Мета навчальної дисципліни «Організація аудиту в галузі охорони праці»: набуття здобувачами вищої освіти фундаментальних знань теорії та практики з правових і організаційних питань державного нагляду та аудиту в галузі охорони праці. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми здобувачі повинні оволодіти такими компетентностями: інтегральна компетентність: - здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та проблеми, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов, під час практичної діяльності або у процесі навчання, яка передбачає застосування теорій та методів проведення моніторингу, запобігання виникненню аварій, надзвичайних ситуацій, нещасним випадкам (на виробництві) і професійним захворюванням, оцінювання їх можливих наслідків та їх ліквідування; загальні компетентності: - навики здійснення безпечної діяльності; - прагнення до збереження навколишнього середовища; спеціальні компетентності: - усвідомлення функцій держави, форм реалізації цих функцій, правових основ цивільного захисту, охорони праці; дотримання основних принципів здійснення цивільного захисту та державної політики з питань охорони праці; - здатність оперувати термінами та визначеннями понять у сфері цивільного захисту, охорони праці; основними положеннями, вимог та правил стосовно проведення моніторингу, організовування та впровадження заходів щодо запобігання, ліквідування надзвичайних ситуацій; - здатність до застосовування тенденцій розвитку техніки і технології захисту людини, матеріальних цінностей і довкілля від небезпек техногенного і природного характеру та обґрунтованого вибору засобів та систем захисту людини і довкілля від небезпек; - здатність оперувати фізичними та хімічними термінами, розуміти сутність математичних, фізичних та хімічних понять та законів, які необхідні для здійснення професійної діяльності; - здатність організовувати нагляд (контроль) за додержанням вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної, промислової безпеки та охорони праці; - здатність до організації безпечної експлуатації техніки, устаткування, спорядження у сфері професійної діяльності, створення безпечних і здорових умов праці. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми здобувачі повинні мати такі результати навчання: - аналізувати суспільні явища й процеси на рівні, необхідному для професійної діяльності, знати нормативно-правові засади забезпечення цивільного захисту, охорони праці, питання нормативного регулювання забезпечення заходів у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки об'єктів і територій; - застосовувати отримані знання правових основ цивільного захисту, охорони праці у практичній діяльності; - розробляти тексти та документи з питань професійної діяльності, спілкуватися українською професійною мовою; читати й розуміти фахову іншомовну літературу, використовуючи її у соціальній і професійній сферах; демонструвати культуру мислення та виявляти навички щодо організації культурного діалогу на рівні, необхідному для професійної діяльності; - розробляти та використовувати технічну документацію, зокрема з використанням сучасних інформаційних технологій; - аналізувати і обґрунтовувати інженерно-технічні та організаційні заходи щодо цивільного захисту, техногенної та промислової безпеки на об'єктах та територіях. Вивчення дисципліни «Організація аудиту в галузі охорони праці» сприяє комплексному формуванню загально-професійних компетенцій здобувачів вищої освіти спеціальності J4 «Охорона праці».
Keywords: методичні вказівки; контрольна робота; аудит; охорона праці; організація аудиту; професійна безпека