Адаптаційна стратегія промислового підприємства до викликів глобальних процесів діджиталізації - Мехович, Сергій Анатолійович; Кузмінський, Костянтин Миколайович; Мехович, Катерина Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті розглянуто актуальні питання щодо формування адаптаційної стратегії промислового підприємства до викликів глобальних процесів діджиталізації. Відзначено, що для економіки України початку ХХІ століття характерно катастрофічне скорочення обсягів виробництва та прогрессируюча деградація технічної бази промислових підприємств, що послужило згортанню як простого, так і розширеного відтворення у багатьох галузях народного господарства. Впоратись з цією небезпечною тенденцією може лише промисловість та її провідна галузь – машинобудування. Умови, в яких належить функціонувати промисловому комплексу України в найближчій перспективі знаходяться під впливом ринкового механізму саморегуляції, з одного боку, різних коригувальних впливів з боку державних органів керування та ряду суб’єктивних та об’єктивних факторів. Найбільш впливовими факторами визначено глобалізацію, цифрову трансформацію, пандемію, військові конфлікти. Надано стислу інформацію щодо сутності цих процесів. Зазначено, що глобалізація економіки – складний та суперечливий процес. З одного боку, вона полегшує господарську взаємодію між державами, що створює умови для доступу країн до передових досягнення людства, забезпечує економію ресурсів, стимулює світовий прогрес. З іншого, глобалізація несе негативні наслідки: закріплення периферійної моделі економіки, втрату своїх ресурсів країнами, що не входять до "золотого мільярда", розорення малого бізнесу, поширення на слабкі країни глобалізації і конкуренції, зниження рівня життя та ін. Україна поступово розвивається у галузі цифрової технології та цифрової трансформації, але все ще має значний потенціал для подальшого розвитку. Важливим критерієм якості процесу ЦТ у бізнесі стає рівень цифрової зрілості бізнес-процесів, а його підвищення – адаптаційна стратегія, яка визначається як поступовий і цілеспрямований процес організаційного навчання, що обумовлює реакцію на цифрове конкурентне середовище, що виникає і змінюється. Під недостатньою зрілістю адаптаційної стратегії розуміється низький рівень процесного управління в компанії, де не визначені та не регламентовані основні та допоміжні бізнес-процеси, їхня автоматизація здійснюється хаотично, має локальний характер, процеси не адаптовані під плановані до впровадження новітні технології. Авторами запропоновано підхід до здійснення технологічного реінжинірингу з використанням технологій форсайту на підприємствах машинобудування із попередньою діагностикою готовності компаній до цифрових перетворень, яка відповідає рекомендаціям стандарту TOGAF та має здійснюватися у межах формування архітектурного бачення компанії на початковому етапі реалізації трансформаційного проекту.

The article deals with topical issues of forming an adaptation strategy of an industrial enterprise to the challenges of global digitalization processes. It is noted that the economy of Ukraine at the beginning of the XXI century was characterized by a catastrophic decline in production and progressive degradation of the technical base of industrial enterprises, which served to curtail both simple and extended reproduction in many sectors of the national economy. Only industry and its leading sector, machine building, can cope with this dangerous trend. The conditions in which Ukraine's industrial complex will have to operate in the near future are influenced by the market mechanism of self-regulation, on the one hand, by various corrective actions by government authorities and a number of subjective and objective factors. The most influential factors are globalization, digital transformation, pandemics, and military conflicts. The author provides brief information on the essence of these processes. It is noted that economic globalization is a complex and contradictory process. On the one hand, it facilitates economic interaction between states, which creates conditions for countries to access the advanced achievements of mankind, saves resources, and stimulates global progress. On the one hand, it facilitates economic interaction between states, which creates conditions for countries to access the advanced achievements of mankind, saves resources, and stimulates global progress. On the other hand, globalization has negative consequences: consolidation of the peripheral economic model, loss of resources by countries that are not part of the "golden billion", ruin of small businesses, spread of globalization and competition to weak countries, decline in living standards, etc. Ukraine is gradually developing in the field of digital technology and digital transformation, but still has significant potential for further development. The level of digital maturity of business processes is becoming an important criterion for the quality of the DH process in business, and its increase is an adaptation strategy, which is defined as a gradual and purposeful process of organizational learning that determines the response to the emerging and changing digital competitive environment. Insufficient maturity of the adaptation strategy means a low level of process management in a company where the main and auxiliary business processes are not defined and regulated, their automation is chaotic, localized, and the processes are not adapted to the latest technologies planned for implementation. The authors propose an approach to technological reengineering using foresight technologies at machine-building enterprises with a preliminary diagnostics of companies' readiness for digital transformation, which meets the recommendations of the TOGAF standard and should be carried out within the framework of forming an architectural vision of the company at the initial stage of implementation of the transformation project.
Adaptation strategy of an industrial enterprise to the challenges of global digitalization processes
Keywords: глобалізація; цифровізація; цифрова трансформація; цифрова зрілість; технологічний реінжиніринг; форсайт; globalization; digitalization; digital transformation; digital maturity; technological reengineering; foresight