Моделювання теплообміну нафти в насосно-компресорній трубі з навколишнім середовищем - Ульєв, Леонід Михайлович; Самойленко, М. Г. (НТУ "ХПІ", 2013)
Нафта, при її добутку, змінює свою температуру при потоці в свердловині від температури пласта залягання до температури ґрунту на поверхні землі. При зниженні температури потоку в насосно-компресорній трубі (НКТ) до величини близько 28 °С відбувається парафінізація, що веде до заростання каналу парафінами. В роботі пропонується метод локального обігріву НКТ. Вирішена задача теплообміну потоку нафти з навколишнім ґрунтом що дозволило визначити глибину на якій відбувається парафінізація НКТ.

The oil, changes its temperature with flow in the lifting pipe from oil bed to temperature of the ground surface. deposition paraffins is digining when the temperature is became about 28 °C and this leds to over-growing of the chanel. The heat exchange of oil stream with ground is solved in paper and this allowed the depth of deposition paraffins in lifting pipe.
Keywords: теплообмін; свердловина; потік; парафінізація; середньомасова температура нафти; oil; lifting pipe; heat; well; stream; paraffins; temperature