Роль Фрідріха Роберта Гельмерта у розвитку розподілу Хі-квадрат - Ковальський, Артем Андрійович; Тулученко, Галина Яківна (Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", 2025)
Розглянуто внесок Фрідріха Роберта Гельмерта у розвиток розподілу Хі-квадрат, а також вплив його досліджень на сучасний статистичний аналіз. The paper examines Friedrich Robert Helmert's contribution to the development of the chi-square distribution, his role in statistics and geodesy, and the impact of his research on modern statistical analysis.
Keywords: розподіл Хі-квадрат; статистика; геодезія; Гельмерт; Пірсон; Chi-square distribution, statistics, geodesy, Helmert, Pearson; statistics; geodesy; Helmert; Pearson