Підвищення ефективності металообробки шляхом врахування зміни працездатності основних робітників - Рузметов, Андрій Русланович (НТУ "ХПІ", 2016)
Дисертація на одержання наукового ступеня кандидата технічних наук за фахом 05.02.08 – технологія машинобудування. Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2016. Дисертація присвячена вирішенню задачі підвищення ефективності технологічних операцій обробки металів різання за рахунок одержання, більшою мірою відповідних дійсним умовам реального виробництва, норм часу підготовки автоматичного режиму роботи технологічних операцій при врахуванні зміни працездатності основних робітників протягом робочого часу. Розроблено математичні моделі функціональних зв'язків між продуктивністю, надійністю технологічної операції й трудомісткістю, типовістю й алгоритмічною складністю її допоміжних процесів, які дозволяють сформувати групи технологічних операцій для багатоверстатного обслуговування з досить високим рівнем використання основного обладнання. Все це дало можливість розробити й проаналізувати імітаційні моделі ділянок існуючого основного й ремонтного виробництва, здійснити технологічні й організаційні зміни в ході оптимізації виробничих витрат.

The thesis for a technical sciences candidate’s degree in speciality 05.02.08. – engineering technology National technical university "Kharkov polytechnical institute", Kharkov, 2016. In represented dissertation the problem of the account and optimization of the expenditure of auxiliary time in connecting with handwork and of the machine-hand work of the person in system of the industrial module of machining by the shearing for conditions of small-batch and individual types of manufacture is solved. For achievement of delivered purposes the description and formalization of organization-technical and technological structure of workplaces of machining by cutting with the help of an fuzzy semantic macronetwork is made. The system of recognition of an existing situation and forecasting target industrial situation is developed. The technique of classification of technology factors in view of extents of their stability during realization of a technological process is created. The analysis of existing manufacture is executed, on the basis of the created simulatoin model of a repair section and optimization of a microstructure and parameters of a technological process by a way of organizational changes on a work station and by installation of rational sequence of execution of labour receptions.
Increase to efficiency of metalworking at the expense of accounting changed of work ability the basik workers
Keywords: структура технологічної операції; механічна обробка; різання; допоміжний технологічний перехід; технологічний прийом; організаційно-технологічні умови; технологічні об'єкти; імітаційне моделювання; мікроелементне нормування; робоче місце; автореферат дисертації; technological system; machine-manual technological operation; auxiliary time; production; simulation modeling; 621.002