Основи методики комплексної оцінки екологічності систем навколишнього середовища - Козуля, Тетяна Володимирівна; Шаронова, Наталія Валеріївна; Ємельянова, Дар'я Ігорівна; Козуля, Марія Михайлівна (Навчально-науковий комплекс "Інститут прикладного системного аналізу" НТУУ "КПІ", 2013)
Надано теоретико-практичні засади обґрунтування методики оцінки екологічності на основі імовірнісно-ентропійного ризик-аналізу для розв'язання задач екологічної безпеки на рівні ландшафтно-геохімічних комплексів і природно-техногенних територій. Запропоновано для встановлення механізмів усунення прямого зв'язку між економічним розвитком і погіршенням стану навколишнього природного середовища запровадити імовірнісно-ентропійний аналіз стану системного об'єкта на мікро- і макрорівні дослідження стосовно даних "стан→процес→стан" щодо гомеостазу "система–зовнішнє середовище". Для реалізації такого підходу з екологічної оцінки природно-техногенного об'єкта запропоновано використати ентропійну функцію. Подано практичні приклади оцінки екологічної якості досліджених техногенно-навантажених об'єктів за методологією КЕС і її сполучення з MIPS-аналізом.

Theoretical practical grounds basis of ecological compatibility estimation method is given in the article and is based upon probabilistic entropic risk analysis for solving ecological security problems at the level of landscape geochemical complexes and natural-anthropogenic territory. Probabil-istic entropic analysis of the system object is proposed for establishing direct coupling between economical growth and deterioration of natural environment. Proposed analysis is provided at micro and macro level concerning "state-process-state" data about the "system-environment" homeostasis. The Entropic function is proposed as an approach realization for ecological estimation of natural-anthropogenic objects. Practical examples of ecological quality estimation of examined anthropogenic loaded objects, made according to CES method and its MIPS analysis combination, are presented.
Basis of the methodology of complex estimation of ecological system of the environment
Keywords: імовірність; ентропія; трансформаційні перетворення; неупорядкований стан; складові системи; еколого-гігієнічне оцінювання