З життя єврейської громади Харкова кінця XIX – початку XX ст.: конформізація під батогом - Харченко, Артем Вікторович (НТУ "ХПІ", 2014)
У статті автор досліджує історію формування єврейської громади Харкова наприкінці XIX – на початку XX ст. Формування громади відбувалося на тлі модернізації її традиційних інститутів. Центральна і місцева влада проводила дискримінаційну політику щодо єврейського населення. Вивчення взаємодії влади на різних рівнях дозволяє говорити про поєднання імперської та ліберальної моделі в підході до єврейської громади.

In the article the author researches the history of the formation of the Jewish community of Kharkov in the end XIX-th – the beginning XX-th centuries. Forming a community occurred against the background of the modernization of its traditional institutions. Central and local authorities conducted a discriminatory policy against the Jewish population. Study of interaction of various levels of government allows speaks about the combination of Imperial and liberal models in the approach to the Jewish community
Keywords: Російська імперія; Харків історія; єврейське населення; селективна інтеграція; акультурація; acculturation; Jewish population; modernization; selective integration; Kharkiv