Волонтерський рух як мережа постачання: аналіз, виклики та перспективи - Комаровський, Дмитро Євгенович; Галуза, Олексій Анатолійович; Ахієзер, Олена Борисівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Робота присвячена дослідженню структури, особливостей функціонування та ефективності волонтерського руху в умовах сучасних реалій України. Волонтерські організації відіграють ключову роль у підтримці населення, реагуванні на кризові ситуації, допомозі військовим, соціально незахищеним верствам населення та в розвитку громадянського суспільства. У зв’язку з цим актуальність дослідження волонтерських мереж та пошук оптимальних шляхів їх функціонування набуває особливого значення. Метою цієї роботи є визначення та аналіз ключових параметрів волонтерських мереж, що дозволить надалі розробити математичні моделі їх діяльності, а також побудувати формальні критерії ефективності їх функціонування. Це необхідно для оптимізації роботи таких організацій та покращення їх здатності адаптуватися до швидкозмінних умов. Методологія дослідження включає системний аналіз, що дозволяє розглянути волонтерські мережі як складні динамічні системи; порівняльний метод, що дає змогу оцінити відмінності та спільні риси різних волонтерських ініціатив; а також case-study аналіз практичних прикладів волонтерської діяльності. This article is dedicated to the study of the structure, operational features, and efficiency of the volunteer movement in the context of Ukraine's modern socio-economic and political realities. Volunteer organizations play a key role in supporting the population, responding to crisis situations, assisting the military, helping socially vulnerable groups, and developing civil society. In this regard, the relevance of researching volunteer networks and finding optimal ways for their operation becomes particularly significant. The objective of this study is to identify and analyze the key parameters of volunteer networks, which will further enable the development of mathematical models of their activities, as well as the construction of formal criteria for their operational efficiency. This is necessary to optimize the work of such organizations and improve their ability to adapt to rapidly changing conditions. The research methodology includes a systematic analysis that allows viewing volunteer networks as complex dynamic systems; a comparative method, which makes it possible to assess the differences and common features of various volunteer initiatives; and a case-study analysis of practical examples of volunteer activities. This approach has made it possible to obtain a comprehensive picture of the functioning of the volunteer movement, identify its strengths and weaknesses, and develop recommendations for its further development.
Volunteer movement as a supply network: analysis, challenges, and prospects
Keywords: волонтерський рух; мережа постачання; аналіз; класифікація; оптимізація; волонтерська мережа постачання; volunteer movement; supply network; analysis; classification; optimization; volunteer supply network